Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση για ρίσκο – Συνεχίζει με βήμα… σημειωτόν

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στις παρυφές των 1.450 μονάδων ο Γ.Δ.

Στασιμότητα επικρατεί στην τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την τρέχουσα εβδομάδα, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.

Και μπορεί το κλίμα να χαρακτηρίζεται από υποτονικότητα και μεταβλητότητα, αλλά η πρόσφατη πορεία της ελληνικής αγοράς αφήνει μάλλον ικανοποιημένους τους επενδυτές.

Κι αυτό, διότι έχει παγιωθεί η απόσταση από τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων, την ίδια ώρα που η διαδρομή έως τις κορυφές των 1.502 μονάδων δεν φαντάζει και τόσο μεγάλη, απέχοντας λιγότερο από 4%. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.447,88 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.445,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.441,48 έως 1.448,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Jumbo προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Coca – Cola και Αegean. Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες πιέσεις έως 1,2% ασκούνται στις τράπεζες.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, με αποτέλεσμα να οπισθοχωρεί στο -0,83% και τις 1.255 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -1,20% και τα 7,888 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -1,14% και τα 3,628 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,79% και 1,627 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,48% και τα 2,065 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 3.509 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1,1% και επιστρέφει στα 32 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να έπεται στο +1% και τα 12,3 ευρώ. Κατά 0,9% ανακάμπτει η μετοχή της Jumbo, η οποία απέχει σχεδόν 16% από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Autohellas και ΕΥΔΑΠ χάνουν από 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,09% και 2.313 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει θετικά στο +2,00% και τα 5,10 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Κρι Κρι και Intrakat κερδίζουν από 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Ideal αναδιπλώνεται κατά 0,5%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Κέκροψ, η οποία εκτοξεύεται κατά 8%, μετά την απόκτηση του 4,6% από τον διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Σουρέτη.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

Άγκυρα στις 1.450 μονάδες

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σταθερά στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξημένης μεταβλητότητας, μειωμένου τζίρου και χαμηλού τέμπο.

Και μπορεί (προς το παρόν) η δυσκολία μιας πειστικής ανοδικής κίνησης να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από εμφανής, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις κρίσιμες και πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Έχοντας, επίσης, κατά νου ότι το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευμετάβλητο και νευρικό, καθώς και ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς τις ράθυμες συνεδριάσεις του Αυγούστου, είναι αρκετά πιθανό αυτή η σταθεροποιητική τάση να πάρει παράταση και τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδίως από την στιγμή που η εγχώρια ειδησεογραφία παρουσιάζει μια ένδεια ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι όλες οι σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική αγορά έχουν μετατοπιστεί χρονικά για τον Σεπτέμβριο και τους υπόλοιπους μήνες του Αυγούστου.

«Οι σημαντικές “άμυνες” που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σήμερα, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει τον γερμανικό οίκο SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας– να δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

«Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1.435 απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι το 1.360 και επαναφέρει τον δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων 1.435 – 1.500. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1.450, 1.460 και 1.480» επισημαίνει, από την πλευρά της, η HellasFin.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα τραπεζικά μεγέθη του β’ τριμήνου.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες, οι οποίες έβαλαν φρένο στο σερί… ιστορικών υψηλών του S&P 500. Στην Ευρώπη, παράλληλα, ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,25%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,4%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τι ώθησε τη Lamda στα υψηλά 12μηνου, γιατί βλέπουν νέο ράλι στη Cenergy

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)