Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αποφεύγει το ρίσκο και αγκυροβολεί στις 1.450 μονάδες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει σταθερά στην περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξημένης μεταβλητότητας, μειωμένου τζίρου και χαμηλού τέμπο.

Και μπορεί (προς το παρόν) η δυσκολία μιας πειστικής ανοδικής κίνησης να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από εμφανής, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις κρίσιμες και πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Έχοντας, επίσης, κατά νου ότι το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευμετάβλητο και νευρικό, καθώς και ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς τις ράθυμες συνεδριάσεις του Αυγούστου, είναι αρκετά πιθανό αυτή η σταθεροποιητική τάση να πάρει παράταση και τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδίως από την στιγμή που η εγχώρια ειδησεογραφία παρουσιάζει μια ένδεια ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι όλες οι σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική αγορά έχουν μετατοπιστεί χρονικά για τον Σεπτέμβριο και τους υπόλοιπους μήνες του Αυγούστου.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

«Οι σημαντικές “άμυνες” που βγήκαν εσχάτως στην περιοχή των 1.400 μονάδων καθιστούν το εν λόγω επίπεδο σημαντική στήριξη για τις επόμενες συνεδριάσεις» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σήμερα, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει τον γερμανικό οίκο SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας– να δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

«Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1.435 απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι το 1.360 και επαναφέρει τον δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων 1.435 – 1.500. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1.450, 1.460 και 1.480» επισημαίνει, από την πλευρά της, η HellasFin.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα τραπεζικά μεγέθη του β’ τριμήνου.

Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες, οι οποίες έβαλαν φρένο στο σερί… ιστορικών υψηλών του S&P 500. Στην Ευρώπη, παράλληλα, οι τιμές των βασικών δεικτών αναμένεται να καταγράψουν μικρές μεταβολές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τι ώθησε τη Lamda στα υψηλά 12μηνου, γιατί βλέπουν νέο ράλι στη Cenergy

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)