Skip to main content

Ατμομηχανή κερδοφορίας για 42 εισηγμένες, τουρισμός, κατασκευές, πληροφορική και τράπεζες

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Τουρισμός, κατασκευές, πληροφορική, τράπεζες συνέβαλαν στη θετική εικόνα των αποτελεσμάτων

Τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, η κατασκευαστική δραστηριότητα, η άνθηση των εταιρειών πληροφορικής και τα ευνοϊκά spreads επιτοκίων στον τραπεζικό κλάδο είναι οι 4 βασικοί καταλύτες για τη θετική εικόνα που παρουσίασαν οι επιδόσεις των εισηγμένων το α’ τρίμηνο του 2024.

ΟΙ 42 εισηγμένες εταιρείες -σε σύνολο 144- (ποσοστό 30%) που ανακοίνωσαν αποτελέσματα το φετινό α’ τρίμηνο έδειξαν αύξηση καθαρών κερδών 23,85% σε σχέση με πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκαν στα 2,326 δισ. ευρώ από 1,878 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023.

Βασικά οικονομικά στοιχεία εισηγμένων εταιρειών Χ.Α. το α΄ 3μηνο 2024 (σε ευρώ)

Το EBITDA (λειτουργικά κέρδη) ενισχύθηκε 12,42% και έφθασε τα 2,715 δισ. ευρώ, από 2,415 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το φετινό τρίμηνο ανήλθε στα 20,176 δισ. ευρώ εμφανίζοντας οριακή αύξηση 0,75%, έναντι 20,025 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι μήνες του 2024 συνιστούν το τέταρτο στη σειρά α’ τρίμηνο που οι εισηγμένες παρουσιάζουν θετικό πρόσημο στις μεταβολές των βασικών τους μεγεθών από το 2020 και μετά.

Επίσης είναι σαφώς πολύ καλύτερα από εκείνα του 2019, δηλαδή προ της πανδημίας.

Το δείγμα (1 στις 3 εισηγμένες) δεν είναι αντιπροσωπευτικό αλλά μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό, καθώς μιλάμε για τις μεγαλύτερες από πλευράς κεφαλαιοποίησης εταιρείες που καθορίζουν την τάση της κερδοφορίας των εισηγμένων.

Βέβαια, για το σύνολο του 2024 δύο παράγοντες θα επιδράσουν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, καθώς και στη ρευστότητα των ισολογισμών.

Ο πρώτος αφορά την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων της προηγούμενης χρήσης, που θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος έκτακτος παράγοντας αφορά τη συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακής, ο οποίος θα έχει θετική επίδραση 500-600 εκατ. ευρώ, καθώς θα εμφανιστεί στη γραμμή των κερδών της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη λήξη της τρέχουσας χρήσης.

Έκτακτα έσοδα θα δούμε στους ετήσιους ισολογισμούς της Motor Oil από την πώληση της Ηλέκτωρ, ενώ η προσθήκη νέων συμμετοχών όπως η Enel Ρουμανίας και του Κωτσόβολου θα υποστηρίξει την αύξηση των μεγεθών στη ΔΕΗ, όπως και η Stella Pack για τη Σαράντης.

Η συνεισφορά των τραπεζών

Οι πέντε τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Optima) εμφάνισαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,129 δισ. ευρώ το φετινό τρίμηνο, από 790,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η συνολική κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,3 δισ. ευρώ από 1,86 δισ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο αμιγώς από λειτουργική επίδοση.

Η σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται στις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τις φετινές επιπτώσεις για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ παράλληλα οι τράπεζες φαίνεται πως θα αναπληρώσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις όποιες απώλειες μέσα από τη διόγκωση των εσόδων από προμήθειες (η δραστηριότητα του asset management θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση).

Για πρώτη φορά από τη χρήση του 2008 οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα, εντός του Ιουλίου, τα οποία ανέρχονται στο ύψος των 814 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση για διανομή μερίσματος επισφραγίζει την επιστροφή τους στην κανονικότητα, με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να έχει διανύσει έναν δύσκολο δρόμο.

H Eurobank θα δώσει συνολικό μέρισμα 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική 332 εκατ. ευρώ (0,36 ευρώ ανά μετοχή), η Πειραιώς θα καταβάλει συνολικό μέρισμα 79 εκατ. ευρώ (0,063 ευρώ ανά μετοχή) και η Alpha Bank 61 εκατ. ευρώ (0,026 ευρώ ανά μετοχή).

Άλλες εταιρείες με ισχυρή επίδραση στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, όπως οι METLEN, Τιτάν, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΕΧΑΕ, Jumbo, Coca Cola, έχουν ήδη δώσει καθοδήγηση για υψηλότερες επιδόσεις στις τάσεις που επικρατούν μετά την περίοδο του α’ τριμήνου σε σχέση με πέρυσι.

Πωλητές οι ξένοι στον καθοδικό Ιούνιο

Πωλητές ήταν τον Ιούνιο οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, ρευστοποιώντας μετοχές αξίας 62,47 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους ημεδαπούς δικαιούχους μερίδων, οι οποίοι τον έκτο μήνα του έτους πραγματοποίησαν εισροές ύψους 62,47 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε σε 65,08% για τους αλλοδαπούς δικαιούχους μερίδων και 34,92% για τους ημεδαπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AXIANumbers Ιουνίου 2024, το Χρηματιστήριο κινήθηκε καθοδικά κατά τον Ιούνιο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει μείωση κατά 1,93% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου.

Επίσης τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 1.634 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών σε σχέση με 1.809 νέους λογαριασμούς τον Μάιο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας στο σύνολό τους (μερίδες εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών και μερίδες ασφαλειών), κατέχουν 2,80 δισ. ευρώ, δηλαδή το 3,05% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου.

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 91,85 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,27%, σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου (93,98 δισ. ευρώ).

Η αξία συναλλαγών για τον Ιούνιο 2024 έφτασε τα 2,336 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 24,12% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, που ήταν 3,079 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο 2023, που η αξία συναλλαγών ήταν 2,535 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση 7,46%.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον μήνα ήταν οι ΗΠΑ, με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 12,90 δισ. ευρώ, η Κύπρος, με αξία χαρτοφυλακίου 10,52 δισ. ευρώ, και η Γερμανία, με αξία χαρτοφυλακίου 5,54 δισ. ευρώ.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 61% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούνιο 2024 (σε σχέση με το 68,7% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 39% των συναλλαγών (σε σχέση με το 31,3% τον προηγούμενο μήνα).

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;