Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύθραυστο προβάδισμα για τους αγοραστές

INTIME – NEWS

Κοντά στις 1.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ένα εύθραυστο προβάδισμα έχουν αποκτήσει οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να υπερβεί τις 1.450 μονάδες, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και χαμηλού τέμπο.

Η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, όπου το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, τα οποία αποτελούν κρας-τεστ για το σενάριο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική αγορά επιδεικνύει ψυχραιμία στην εξωγενή ειδησεογραφία της εβδομάδας, έχοντας χτίσει μια ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.449,06 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.444,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.442,68 έως 1.450,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά σχεδόν 3%, μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή κερδοφορία στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων 8% έως 10%. Από την άλλη πλευρά, Πειραιώς – Εθνική – ΟΠΑΠ ενισχύονται άνω του 1%, με τις Lamda και Aegean να ίπτανται πέριξ του 3%.

Χρηματιστήριο: Βγάζει «φτερά» η Aegean – Ράλι 11% από τα πρόσφατα χαμηλά

Θετικά πρόσημα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιστρέφει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,88% και τις 1.269 μονάδες, περιορίζοντας κάτω του 6% την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,2% και τα 3,696 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1,1% και τα 7,954 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,48% και τα 2,079 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι αμετάβλητη στο 1,64 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 3.521 μονάδες), η μετοχή της Jumbo συρρικνώνεται στο -2,7% και τα 25,5 ευρώ (χαμηλό 6μηνου), καθώς οι εκτιμήσεις της διοίκησης επιτείνουν την εσωστρέφεια, μετά και τις χθεσινές πιέσεις από την αποκοπή του μερίσματος. Κατά περίπου 2% αναδιπλώνεται και η μετοχή της Coca – Cola. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean εκτοξεύεται στο +3,1% και τα 12,3 ευρώ, χάρη στο βελτιωμένο β’ τρίμηνο, ενώ Titan – Lamda – ΔΕΗ ακολουθούν στο +2%. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Αutohellas. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,14% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm εκτινάσσεται στο +5,8% και το 0,96 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης. ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, Intralot και Κρι Κρι αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής χάνει περίπου 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο

Την ψυχραιμία του εξακολουθεί να διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί χθες (10/7) να έβαλε φρένο στο πενθήμερο ανοδικό σερί, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε μια ασφαλή απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Έχοντας, δε, επανέλθει στην περιοχή πέριξ του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (1.440 – 1.450 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης απέχει περίπου 6% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, παρουσιάζοντας μια απόδοση άνω του 12% μέσα στο 2024.

Κι όλα αυτά, ενόσω το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά απομακρύνεται από τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις, κάτι το οποίο αναμφίβολα συνδράμει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται και στις αγορές της Ευρώπης.

Μην ξεχνάμε ότι σήμερα περιμένουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία πρόκειται να δείξουν κατά πόσο ρεαλιστική είναι η προσδοκία για μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Πώς κυλά το 2024 για τους περσινούς «πρωταθλητές»

«Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να λάμπουν εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E» σχολιάζει ο έμπειρος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Μετά τις χθεσινές αποκοπές των μερισμάτων σε Helleniq Energy, Jumbo και Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Attica Bank, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει… φωτιά, χάρη στη συμφωνία για την ΑΜΚ και τη συγχώνευση με την Παγκρήτρια των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.

Στο επίκεντρο τίθεται και η μετοχή της Jumbo, καθώς χθες η διοίκηση τοποθέτησε τη βασική πρόβλεψη για τη μεταβολή του φετινού τζίρου και της φετινής κερδοφορίας στο κάτω άκρο της αρχικής εκτίμησης μεταξύ 8% και 10%.

Από εκεί και πέρα, αύριο ο γερμανικός οίκος SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας- θα δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία της Αθήνας να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν μικρά κέρδη, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,36% και τις 518 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη σχετικά ικανοποιητική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Οριακές διακυμάνσεις, ταυτόχρονα, περιμένουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου χθες η Wall Street κατέρριψε ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, ενόσω ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σκαρφάλωσε άνω των 5.600 μονάδων, πετυχαίνοντας την 7η διαδοχική άνοδο.

Οικονομάκης: O manager που διπλασίασε την κερδοφορία και το… «made in Greece» e-σκούτερ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)