Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα (11/7) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω αγοραστές και πωλητές προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του προσήμου, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και χαμηλών τόνων.
Το θετικό είναι, πάντως, ότι η ελληνική αγορά διατηρεί την ψυχραιμία της, έχοντας αποκτήσει μια ασφαλή απόσταση από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων και απέχοντας μόλις 6% από τις κορυφές των 1.502 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, η απουσία σημαντικών καταλυτών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, συντελούν στην αδυναμία εκδήλωσης μιας πειστικής ανοδικής κίνησης άνω των 1.450 – 1.460 μονάδων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.445,11 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.444,31 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.442,68 έως 1.448,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 2%, μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή κερδοφορία στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων 8% έως 10%. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,4%, λαμβάνοντας ώθηση από το investment grade του DBRS.
Κέρδη 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης επιστρέφει σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,98% και τις 1.270 μονάδες, περιορίζοντας κάτω του 6% την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,1% και τα 3,69 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1% και τα 7,936 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,40% και τα 2,098 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,85% και το 1,654 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 3.524 μονάδες), η μετοχή της Jumbo συρρικνώνεται στο -2% και τα 25,70 ευρώ, καθώς οι εκτιμήσεις της διοίκησης επιτείνουν την εσωστρέφεια, μετά και τις χθεσινές πιέσεις από την αποκοπή του μερίσματος. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διευρύνεται κατά 1% και ανακτά τα 23 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Lamda Development να έπονται στο +0,8%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,14% και 2.310 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +1,3% και τα 4,88 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι Κρι και Ideal να κερδίζουν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής χάνει 1,5%, ενώ η μετοχή της Fourlis οπισθοχωρεί κατά 0,9%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,6 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;
Ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο
Την ψυχραιμία του εξακολουθεί να διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί χθες (10/7) να έβαλε φρένο στο πενθήμερο ανοδικό σερί, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε μια ασφαλή απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Έχοντας, δε, επανέλθει στην περιοχή πέριξ του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (1.440 – 1.450 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης απέχει περίπου 6% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, παρουσιάζοντας μια απόδοση άνω του 12% μέσα στο 2024.
Κι όλα αυτά, ενόσω το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά απομακρύνεται από τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις, κάτι το οποίο αναμφίβολα συνδράμει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται και στις αγορές της Ευρώπης.
Μην ξεχνάμε ότι σήμερα περιμένουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία πρόκειται να δείξουν κατά πόσο ρεαλιστική είναι η προσδοκία για μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Χρηματιστήριο – Μετοχές: Πώς κυλά το 2024 για τους περσινούς «πρωταθλητές»
«Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να λάμπουν εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E» σχολιάζει ο έμπειρος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Μετά τις χθεσινές αποκοπές των μερισμάτων σε Helleniq Energy, Jumbo και Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Attica Bank, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει… φωτιά, χάρη στη συμφωνία για την ΑΜΚ και τη συγχώνευση με την Παγκρήτρια των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.
Στο επίκεντρο τίθεται και η μετοχή της Jumbo, καθώς χθες η διοίκηση τοποθέτησε τη βασική πρόβλεψη για τη μεταβολή του φετινού τζίρου και της φετινής κερδοφορίας στο κάτω άκρο της αρχικής εκτίμησης μεταξύ 8% και 10%.
Από εκεί και πέρα, αύριο ο γερμανικός οίκος SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας- θα δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία της Αθήνας να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.
Οριακά κέρδη στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν οριακά κέρδη, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,14% και τις 517 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στη σχετικά ικανοποιητική εικόνα των τελευταίων ημερών.
Μικρές διακυμάνσεις, ταυτόχρονα, περιμένουμε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου χθες η Wall Street κατέρριψε ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, ενόσω ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σκαρφάλωσε άνω των 5.600 μονάδων, πετυχαίνοντας την 7η διαδοχική άνοδο.
Οικονομάκης: O manager που διπλασίασε την κερδοφορία και το… «made in Greece» e-σκούτερ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)