Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρεί την ψυχραιμία του και «βλέπει» υψηλότερα (;)

Στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών ο Γενικός Δείκτης

Την ψυχραιμία του εξακολουθεί να διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί χθες (10/7) να έβαλε φρένο στο πενθήμερο ανοδικό σερί, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε μια ασφαλή απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Έχοντας, δε, επανέλθει στην περιοχή πέριξ του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (1.440 – 1.450 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης απέχει περίπου 6% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, παρουσιάζοντας μια απόδοση άνω του 12% μέσα στο 2024.

Κι όλα αυτά, ενόσω το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά απομακρύνεται από τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις, κάτι το οποίο αναμφίβολα συνδράμει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται και στις αγορές της Ευρώπης.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Πώς κυλά το 2024 για τους περσινούς «πρωταθλητές»

Μην ξεχνάμε ότι σήμερα περιμένουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία πρόκειται να δείξουν κατά πόσο ρεαλιστική είναι η προσδοκία για μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να λάμπουν εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη, όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E» σχολιάζει ο έμπειρος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. 

Μετά τις χθεσινές αποκοπές των μερισμάτων σε Helleniq Energy, Jumbo και Πειραιώς, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Attica Bank, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει… φωτιά, χάρη στη συμφωνία για την ΑΜΚ και τη συγχώνευση με την Παγκρήτρια των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 11,1 ευρώ στις 8 Ιουλίου, σήμερα η τιμή της τράπεζας έχει εκτιναχθεί στα 14,3 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα ράλι της τάξης του 30% μέσα στο τελευταίο διήμερο.

Στο επίκεντρο θα τεθεί και η μετοχή της Jumbo, καθώς χθες η διοίκηση τοποθέτησε τη βασική πρόβλεψη για τη μεταβολή του φετινού τζίρου και της φετινής κερδοφορίας στο κάτω άκρο της αρχικής εκτίμησης μεταξύ 8% και 10%.

Από εκεί και πέρα, αύριο ο γερμανικός οίκος SCOPE -ο πρώτος που επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας- θα δημοσιοποιήσει το επόμενο report για την ελληνική οικονομία, με τη ρεαλιστική προσδοκία της Αθήνας να αφορά την πιθανή αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά futures δείχνουν ένα επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, δίνοντας συνέχεια στη σχετικά ικανοποιητική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Μικρές διακυμάνσεις, ταυτόχρονα, περιμένουμε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου χθες η Wall Street κατέρριψε ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, ενόσω ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σκαρφάλωσε άνω των 5.600 μονάδων, πετυχαίνοντας την 7η διαδοχική άνοδο.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «γκάζι» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί «βούτηξαν» Motor Oil & Jumbo

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)