Το σερί των πέντε διαδοχικών κερδοφόρων συνεδριάσεων διέκοψε σήμερα (10/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα «ηνία» από τους αγοραστές, υπό το βάρος των αποκοπών μερισμάτων.
Helleniq Energy (0,60 ευρώ), Jumbo (1,00 ευρώ) και Πειραιώς (0,06 ευρώ) τέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στη φετινή επιβράβευση, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της αγοράς.
Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο εξωτερικό ήταν εμφανώς βελτιωμένο, με τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα γύρω από τη γαλλική πολιτική σκηνή να περνά σε δεύτερη μοίρα, ενόσω ο S&P 500 καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη κάμψη κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 1.444,31 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.451,22 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.440,62 έως 1.452,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 88,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy κατρακύλησε κατά σχεδόν 6,5%, η Jumbo απώλεσε 4%, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,8%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε σε επίπεδα ρεκόρ (υψηλό 24 ετών), υπερβαίνοντας και τα 17,5 ευρώ.
Ήπια πτώση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, αναδιπλώθηκε στο -0,84% και τις 1.258 μονάδες, απέχοντας 6,7% από τις φετινές κορυφές των 1.349 μονάδων.
Η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε στο -0,87% και τα 3,65 ευρώ, η μετοχή της Eurobank «έπεσε» στο -1,71% και τα 2,069 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο -0,61% και τo 1,64 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο -0,38% και τα 7,86 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,63% και 3.513 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy, η οποία έκοψε το μέρισμα του 0,60 ευρώ, οπισθοχώρησε στο -6,49% και τα 7,78 ευρώ. Πτώση άνω του 4% εμφάνισε και η μετοχή της Jumbo, η οποία σταμάτησε να ενσωματώνει το δικαίωμα στην επιβράβευση του 1 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι Viohalco, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Lamda Development έχασαν τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνθηκε στο +2,3% και τα 17,6 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 24 ετών. Άνω των 2,6 ευρώ σκαρφάλωσε και η Ελλάκτωρ, η οποία κέρδισε 2,1%. Aegean, Titan Cement, Coca Cola και Autohellas ενισχύθηκαν πέριξ του +1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 2.307 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχώρισε αρνητικά στο -2% και το 1,24 ευρώ, διορθώνοντας από τα χθεσινά υψηλά 6ετίας, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Intracοm – ΕΧΑΕ. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm πέταξε στο +4,8% και το 0,91 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο +1,2% και να ανακτά τα 5 ευρώ. Στο +2,5% και τα 26,6 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΛΠ, πετυχαίνοντας υψηλό 3μήνου. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία έκανε ράλι +19% με τζίρο 659.277 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 100,4 δισ. ευρώ.
Stop στο ανοδικό σερί
«Φρένο» στο πενθήμερο ανοδικό σερί πάτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά ουδείς μπορεί να έχει μεγάλα παράπονα από την πορεία των προηγούμενων ημερών, η οποία κρίνεται εν πολλοίς ικανοποιητική.
Κι αυτό, διότι ο Γενικός Δείκτης αφενός βρίσκεται κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών (1.447 μονάδες), αφετέρου έχει χτίσει μια επαρκή απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Κάπως έτσι, πλέον, οι φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο 20/5) ξαναμπαίνουν δειλά – δειλά στο «παιχνίδι», με πρώτο σημείο αντίστασης τις 1.460 μονάδες. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, καθώς οι προκλήσεις παραμονεύουν.
Κι αυτό, διότι η χαμηλή επενδυτική ορατότητα, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, η έντονη μεταβλητότητα και η παραδοσιακή υποτονικότητα του καλοκαιριού αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα.
Το θετικό είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προσεγγίζουν με μια ψυχραιμία τις απρόσμενες εξελίξεις στο Παρίσι, αποφεύγοντας τις έντονες ρευστοποιήσεις και προσφέροντας μια αναπάντεχη χρηματιστηριακή σταθερότητα.
Την ίδια στιγμή, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ελληνικό ταμπλό (8x το μέσο P/E) αποτελούν ένα καλό επιχείρημα εισόδου για όσους αγοραστές επιθυμούν να συμμετάσχουν στη φετινή ανοδική κίνηση, η οποία ξεπερνά το +12% μέσα στο 2024.
Χρηματιστήριο – Blue chips: Η «κρυφή» αξία σε 10+6 εισηγμένες – Οι ελκυστικότεροι δείκτες P/BV
«Το ελληνικό χρηματιστήριο όντας το “φθηνότερο” από τα “φθηνά” ευρωπαϊκά, έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια στον βαθμό που οι συνθήκες επιτρέψουν μια μικρή έστω αλλαγή στρατηγικής από τους διαχειριστές σε σχέση με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων» σχολίαζε ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, τα οποία έρχονται να καταδείξουν τις κρυμμένες αξίες σε πολλές εισηγμένες.
Κέρδη στην Ευρώπη, 7×7 ο S&P 500
Στο εξωτερικό, τώρα, όπου το βλέμμα παραμένει στραμμένο στο Παρίσι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν ήπια κέρδη, ενόσω ο Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,54% και τις 514 μονάδες. Άνοδο κατά 0,6%, παράλληλα, εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο S&P 500 αυξάνεται για 7η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία ανάσα από τις 5.600 μονάδες. Ο Dow Jones, αντίθετα, είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 39.300 μονάδες.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τι τροφοδοτεί τα ρεκόρ της Intralot, ποιες εισηγμένες κόβουν μέρισμα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)