Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βήμα προς τα πίσω – Πιέσεις σε Helleniq Energy & Jumbo

Alexandros Michailidis / SOOC

Πιέσεις στην αγορά από τις αποκοπές μερισμάτων

Εύλογες πιέσεις ασκούνται σήμερα (10/7) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αποκοπές μερισμάτων σε Helleniq Energy (0,60 ευρώ), Πειραιώς (0,06 ευρώ) και Jumbo (1,00 ευρώ) επηρεάζουν αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο εξωτερικό είναι βελτιωμένο, με τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα γύρω από τη γαλλική πολιτική σκηνή σταδιακά να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό για την ελληνική αγορά συνίσταται στην απόκτηση μιας ικανοποιητικής απόστασης ασφαλείας από τις 1.400 μονάδες, με τις 1.460 μονάδες να συνιστούν το βασικό σημείο αντίστασης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρές απώλειες κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 1.444,67 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.451,22 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.440,62 έως 1.452,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy κατρακυλά κατά τουλάχιστον 5%, η Jumbo χάνει 3,5%, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί λιγότερο από 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει σε επίπεδα ρεκόρ, προσεγγίζοντας και τα 17,5 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της Jumbo κάνει βουτιά 4%

Ελεγχόμενες απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, αναδιπλώνεται στο -0,69% και τις 1.260 μονάδες, απέχοντας 6,6% από τις φετινές κορυφές των 1.349 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,79% και τα 3,653 ευρώ, η μετοχή της Eurobank πέφτει στο -1,33% και τα 2,077 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,94% και τo 1,6345 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,88 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 3.514 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy, η οποία κόβει το μέρισμα του 0,60 ευρώ, οπισθοχωρεί στο -5,3% και τα 7,87 ευρώ. Πτώση άνω του 3,5% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, η οποία από σήμερα δεν ενσωματώνει το δικαίωμα στην επιβράβευση του 1 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ΟΠΑΠ και Lamda Development χάνουν περίπου 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνεται στο +1,4% και τα 17,4 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 24 ετών. Άνω των 2,6 ευρώ σκαρφαλώνει και η Ελλάκτωρ, η οποία κερδίζει 1,1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 2.304 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,4% και τα 4,9 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Dimand – ΕΧΑΕ. Με πτώση 0,8% έπονται οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intracom, ΑΔΜΗΕ και Fourlis. Αντίθετα, Profile και ΟΛΠ ενισχύονται κατά 1,2% και 1,9%, αντίστοιχα, με τη μετοχή της Lavipharm να αυξάνεται κατά 0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,4 δισ. ευρώ.

Ντένις Σεν: Ο lead analyst που θα έπρεπε να γνωρίζουμε

Πρώτο σημείο αντίστασης οι 1.460 μονάδες

«Φρένο» στο πενθήμερο ανοδικό σερί βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά ουδείς μπορεί να έχει μεγάλα παράπονα από την ικανοποιητική πορεία των προηγούμενων ημερών.

Κι αυτό, διότι ο Γενικός Δείκτης αφενός βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών (1.447 μονάδες), αφετέρου έχει χτίσει μια επαρκή απόσταση ασφαλείας από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Κάπως έτσι, πλέον, οι φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο 20/5) ξαναμπαίνουν δειλά – δειλά στο «παιχνίδι», με πρώτο σημείο αντίστασης τις 1.460 μονάδες. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, καθώς οι προκλήσεις παραμονεύουν.

Κι αυτό, διότι η χαμηλή επενδυτική ορατότητα, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, η έντονη μεταβλητότητα και η παραδοσιακή υποτονικότητα του καλοκαιριού αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα.

Το θετικό είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προσεγγίζουν με μια ψυχραιμία τις απρόσμενες εξελίξεις στο Παρίσι, αποφεύγοντας τις έντονες ρευστοποιήσεις και προσφέροντας μια αναπάντεχη χρηματιστηριακή σταθερότητα.

Την ίδια στιγμή, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ελληνικό ταμπλό (8x το μέσο P/E) αποτελούν ένα καλό επιχείρημα εισόδου για όσους αγοραστές επιθυμούν να συμμετάσχουν στη φετινή ανοδική κίνηση, η οποία ξεπερνά το +12% μέσα στο 2024.

Χρηματιστήριο – Blue chips: Η «κρυφή» αξία σε 10+6 εισηγμένες – Οι ελκυστικότεροι δείκτες P/BV

«Το ελληνικό χρηματιστήριο όντας το “φθηνότερο” από τα “φθηνά” ευρωπαϊκά, έχει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια στον βαθμό που οι συνθήκες επιτρέψουν μια μικρή έστω αλλαγή στρατηγικής από τους διαχειριστές σε σχέση με τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων» σχολίαζε ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, τα οποία έρχονται να καταδείξουν τις κρυμμένες αξίες σε πολλές εισηγμένες.

Όσον αφορά το ταμπλό, σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί μια δικαιολογημένη πίεση στις μετοχές των Jumbo, Helleniq Energy και Πειραιώς, δεδομένου ότι θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 2024.

Ανοδικά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, όπου το βλέμμα παραμένει στραμμένο στο Παρίσι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν ήπια κέρδη, ενόσω ο Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,64% και τι 515 μονάδες. Άνοδο κατά 0,9%, παράλληλα, εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα νέα χθεσινοβραδινά ιστορικά ρεκόρ του S&P 500, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street αναμένεται να ανοίξουν με οριακές διακυμάνσεις, εν αναμονή και των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τι τροφοδοτεί τα ρεκόρ της Intralot, ποιες εισηγμένες κόβουν μέρισμα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)