Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι εισηγμένες που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης

Συνολικά 21 δισεκατομμυριούχοι κοσμούν αυτήν την στιγμή το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο επενδυτής συναντά ισάριθμες εισηγμένες με αποτίμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις Coca Cola, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen, Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha, Jumbo, Motor Oil, Helleniq Energy, Titan, ΔΑΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Prodea, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Lamda και Aegean, η αθροιστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 81 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σ’ αυτό το «χρυσό» κλαμπ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να εισέλθουν ακόμη τέσσερις εταιρείες, οι οποίες διεκδικούν με αξιώσεις να καταστούν οι επόμενοι δισεκατομμυριούχοι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς -χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα έκπληξης από κάποια άλλη εισηγμένη.

Ντένις Σεν: Ο lead analyst που θα έπρεπε να γνωρίζουμε

Καρέλιας

Στην 22η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η μετοχή της Καρέλιας Καπνοβιομηχανία, η οποία απολαμβάνει μια αποτίμηση 960 εκατ. ευρώ, απέχοντας λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ ή αλλιώς +4% σε σχέση με τον στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μιλάμε για μια εταιρεία με μηδενική προσφορά μετοχών, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, αφήνοντας στην ελεύθερη διασπορά μόλις το 5,5%.

Βέβαια, οι νέοι κανόνες της ΕΧΑΕ αναμένεται να βάλουν τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση, με την καπνοβιομηχανία να καλείται να αποφασίσει είτε την έξοδο από την Κύρια Αγορά, είτε την παραχώρηση ενός σημαντικού μεριδίου.

Ελλάκτωρ

Σε απόσταση μικρότερη των 90 εκατ. ευρώ από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ φιγουράρει, επίσης, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία σήμερα αξίζει 914 εκατ. ευρώ.

Οι διαδοχικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (Ηλέκτωρ, Motor Oil, ΑΚΤΩΡ) έχουν αλλάξει άρδην τη φύση της επιχείρησης, η οποία μην ξεχνάμε ότι αναμένεται να επιστρέψει κεφάλαιο 0,50 ευρώ/μετοχή στους μετόχους εν είδει επιβράβευσης (22/7 η αποκοπή).

Ωστόσο, το γεμάτο ταμείο και η μεγάλη ρευστότητα έχουν διεγείρει τη φαντασία των επενδυτών.

Optima Bank

Εντυπωσιακή είναι, παράλληλα, η πορεία της Optima Bank, η οποία μέσα στο 2024 καταγράφει ένα ξέφρενο ράλι άνω του 50%, οδηγώντας τη μετοχή έως τα 13,2 ευρώ, προτού μεσολαβήσει μια αναδίπλωση στην περιοχή των 12 ευρώ.

ΑΕΕΑΠ: Το «μαύρο πρόβατο» του Χρηματιστήριου

Όλα αυτά έχουν φέρει τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στις παρυφές των 900 εκατ. ευρώ, βάζοντας την… γερά στο κόλπο του 1 δισ. ευρώ.

Intrakat

Η Intrakat, από την πλευρά της, αν και απέχει κάτι περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταστεί η επόμενη δισεκατομμυριούχος, φαίνεται ότι αποτελεί μια σταθερή «δύναμη» στον κατασκευαστικό κλάδο, διαθέτοντας ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Το επιτυχημένο management και οι προοπτικές για την επόμενη ημέρα συνιστούν τον καλύτερο σύμμαχο. Ας σημειωθεί, δε, ότι η μετοχή ενισχύεται κατά περίπου 100% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, φθάνοντας έως τις κορυφές των 5,6 ευρώ (συνεδρίαση 4/3).

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που διεκδικούν το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ

• Καρέλιας Καπνοβιομηχανία 960,4 εκατ. ευρώ
• Ελλάκτωρ 910,5 εκατ. ευρώ
• Optima Bank 889,7 εκατ. ευρώ
• Intrakat 790,5 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο – Blue chips: Η «κρυφή» αξία σε 10+6 εισηγμένες – Οι ελκυστικότεροι δείκτες P/BV

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)