Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Μάχη» αγοραστών – πωλητών εν μέσω μεταβλητότητας

INTIME – NEWS

Στην περιοχή των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ενδοσυνεδριακά πλησίασε και τις 1.460 μονάδες

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (9/7) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, ενόσω το βλέμμα παραμένει στραμμένο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Βέβαια, η πορεία της ελληνικής αγοράς, εν πολλοίς, κρίνεται ως ικανοποιητική το τελευταίο διάστημα (4×4 ανοδικές συνεδριάσεις), κάτι το οποίο έχει επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στις αντιστάσεις των 1.460 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η επενδυτική ορατότητα παραμένει χαμηλή, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της μεταβλητότητας και της μειωμένης προβλεψιμότητας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 1.451,92 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.450,92 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.447,37 έως 1.458,37 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκαρφαλώνει άνω των 17 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το αισιόδοξο report της AXIA (τιμή στόχος 27,4 ευρώ), ενώ η Helleniq Energy ετοιμάζεται να διευρύνει το θετικό σερί (7×7). Από την άλλη πλευρά, Motor Oil και Εθνική αναδιπλώνονται κατά 1%.

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 1,5 μήνα η μετοχή της ΔΕΗ

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα υποτονικότητας, κινείται στο -0,49% και τις 1.276 μονάδες, εν αναμονή των πρώτων μερισμάτων έπειτα από 16 χρόνια και στον απόηχο της νέας αναβάθμισης του Moody’s (σε Εθνική & Πειραιώς).

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,90% και τα 7,948 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,42% και τα 2,117 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 3,722 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει στο -0,81% και το 1,644 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 3.533 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζει τουλάχιστον 1,7% και εκτινάσσεται στα υψηλά 24ετίας των 17 ευρώ. Η Helleniq Energy, ταυτόχρονα, οδεύει προς την 7η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στο +0,7% και τα 8,29 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζει η ΔΕΗ, ενώ ο ΟΠΑΠ ακολουθεί στο +1,2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil περιορίζεται στο -1% και τα 23,1 ευρώ, με τη μετοχή της Σαράντης να χάνει 0,8% και να πέφτει κάτω των 11,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,33% και 2.302 μονάδες), η μετοχή της Intracom προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +1,6% και τα 3,4 ευρώ, ενώ αύξηση άνω του 2% παρουσιάζει η μετοχή της Intralot, η οποία σκαρφαλώνει στο 1,25 ευρώ. Κατά 1% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της Fourlis. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΑΘ και Τεχνικής Ολυμπιακής χάνουν από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,7 δισ. ευρώ.  

Αποστολόπουλος: Τα νοσοκομεία αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα σταθερά κέρδη και η πρόκληση της διασποράς

Προσεγγίζει τις πρώτες αντιστάσεις

Τάση από το εξωτερικό συνεχίζει να λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δειλά – δειλά προσεγγίζει τις αντιστάσεις των 1460 μονάδων, χτίζοντας ένα πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας από τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η άγνωστη επόμενη ημέρα στη Γαλλία, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά πολιτική αβεβαιότητα, συνιστά το βασικό ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες «χορεύουν» στους ρυθμούς των νέων «πρωταγωνιστών» του Παρισιού.

Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι η αντίδραση των επενδυτών στις καταιγιστικές και απρόσμενες εξελίξεις της προχθεσινής κάλπης αποδεικνύεται απολύτως ψύχραιμη. Κι αυτό βοηθά τον Γενικό Δείκτη να επιδεικνύει μια ικανοποιητική πορεία, δεδομένου ότι απουσιάζουν οι έντονες ρευστοποιήσεις.

Έτσι, παρά την έλλειψη ουσιαστικού συναλλακτικού τζίρου, ως απόρροια της χαμηλής ορατότητας και της απροθυμίας για ανάληψη περιττού ρίσκου, το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να «ψαλιδίσει» κάτω του 4% την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων, με τη συνολική απόδοση του 2024 να επανέρχεται άνω του +12%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι το επόμενο σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1.460 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις διατηρούνται στα επίπεδα των 1.400 μονάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο μεταξύ, το δικαίωμα στο μέρισμα «κλειδώνουν» οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Jumbo και Helleniq Energy, κάτι το οποίο είναι πιθανό να δώσει έξτρα ώθηση σ’ αυτές τις τρεις εισηγμένες.

Στο επίκεντρο, επίσης, βρίσκονται και οι τραπεζικές μετοχές, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να αναβαθμίσει και τις Εθνική – Πειραιώς, μετά το πρόσφατo upgrade των Eurobank – Alpha.

Ψυχραιμία στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στον πολιτικό παράγοντα της Γαλλίας, με αποτέλεσμα ο Stoxx 600 να αναδιπλώνεται στο -0,25% και τις 515 μονάδες, ενόσω ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,8%. Πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ (επικεφαλής της Fed) στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, τα futures της Wall Street κινούνται οριακά ανοδικά, με τους S&P 500 και Nasdaq να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η 6ήμερη ευφορία στη Helleniq Energy και ο πήχης για το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)