Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε μερίσματα και τράπεζες

INTIME – NEWS

Ψυχραιμία εξακολουθεί να επικρατεί μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Τάση από το εξωτερικό θα συνεχίσει να λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δειλά – δειλά έχει επιστρέψει στις 1.450 μονάδες, χτίζοντας ένα πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας από τις πολύτιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η άγνωστη επόμενη ημέρα στη Γαλλία, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά πολιτική αβεβαιότητα, συνιστά το βασικό ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες «χορεύουν» στους ρυθμούς των νέων «πρωταγωνιστών» του Παρισιού.

Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι η αντίδραση των επενδυτών στις καταιγιστικές και απρόσμενες εξελίξεις της προχθεσινής κάλπης αποδεικνύεται απολύτως ψύχραιμη. Κι αυτό βοηθά τον Γενικό Δείκτη να επιδεικνύει μια ικανοποιητική πορεία, δεδομένου ότι απουσιάζουν οι έντονες ρευστοποιήσεις.

Έτσι, παρά την έλλειψη ουσιαστικού συναλλακτικού τζίρου, ως απόρροια της χαμηλής ορατότητας και της απροθυμίας για ανάληψη περιττού ρίσκου, το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να «ψαλιδίσει» κάτω του 4% την απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων, με τη συνολική απόδοση του 2024 να επανέρχεται άνω του +12%.

Αποστολόπουλος: Τα νοσοκομεία αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα σταθερά κέρδη και η πρόκληση της διασποράς

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι το επόμενο σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1.460 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις διατηρούνται στα επίπεδα των 1.400 μονάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο μεταξύ, το δικαίωμα στο μέρισμα «κλειδώνουν» οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Jumbo και Helleniq Energy, κάτι το οποίο είναι πιθανό να δώσει έξτρα ώθηση σ’ αυτές τις τρεις εισηγμένες.

Στο επίκεντρο, επίσης, αναμένεται να βρεθούν και οι τραπεζικές μετοχές, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να αναβαθμίσει και τις Εθνική – Πειραιώς, μετά το πρόσφατo upgrade των Eurobank – Alpha.

Ψυχραιμία στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στον πολιτικό παράγοντα της Γαλλίας, με αποτέλεσμα τα προσυμβόλαια των ευρωπαϊκών δεικτών να δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη συνεδρίαση, ενόσω η ψυχραιμία εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ (επικεφαλής της Fed) στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, τα futures της Wall Street κινούνται οριακά ανοδικά, με τους S&P 500 και Nasdaq να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η 6ήμερη ευφορία στη Helleniq Energy και ο πήχης για το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)