Skip to main content

Γαλλία: Γιατί μένουν αδιάφορες μπροστά στο πολιτικό χάος οι μετοχές της χώρας

Πού αποδίδεται η εντυπωσιακή σταθερότητα της γαλλικής αγοράς μετοχών

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία αντιδρούν οι γαλλικές αγορές στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η αρχική νευρικότητα δεν κράτησε πολύ. Οι μετοχές κάλυψαν τις μικρές απώλειες και σταθεροποιήθηκαν σε οριακά κέρδη και τα ομόλογα, είδαν τις αποδόσεις τους να επιστρέφουν μετά την αρχική άνοδο στα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν την Παρασκευή. Ακόμη και για το ευρώ οι πιέσεις είναι πια ανεπαίσθητες.

Κι όμως. Προεκλογικά οι αναλυτές τόνιζαν ότι υπάρχουν δύο πράγματα που φοβούνται οι αγορές περισσότερο από την ακροδεξιά. Μία κυβέρνηση της Αριστεράς που θα εκτίνασσε το ήδη φουσκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα (είναι στο 5% του ΑΕΠ) υλοποιώντας τις γενναιόδωρες υποσχέσεις της ή μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και παράλυσης.

Η κάλπη έδειξε νίκη της Αριστεράς, πολύ μακριά από την αυτοδυναμία όμως, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός ακόμη και εάν προέρχεται από τα σπλάχνα της, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Και πάνω από όλα έβγαλε μία κατακερματισμένη Βουλή, από την οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει η όποια σημαντική μεταρρύθμιση. Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα το σκηνικό να παραμείνει ρευστό για αρκετές εβδομάδες έως ότου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο καταλήξει σε κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό, που θα μπορεί να λάβει και τη «σφραγίδα» του Μακρόν.

Ποια Γαλλία; Αλλού στηρίζουν τα έσοδά τους

Οι παραπάνω εξελίξεις θα δικαιολογούσαν αναταράξεις στις αγορές. Αλλά ειδικά οι μετοχές αποδεικνύονται άκρως ανθεκτικές, σχεδόν αδιάφορες θα λέγαμε μπροστά στο πολιτικό χάος. Γιατί; Μα γιατί όταν μιλάμε για γαλλικά blue chips, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένη η έκθεσή τους στην γαλλική αγορά.  Δεν εξαρτώνται από την κατάσταση τόσο της δικής τους οικονομίας όσο της κινεζικής ή άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών και ασιατικών.

Ο κορυφαίος όμιλος πολυτελών αγαθών LVMH – η μεγαλύτερη βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία της χώρας – άντλησε πέρυσι μόλις το 7,9% από τη γαλλική αγορά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η Goldman Sachs λέει ότι συνολικά οι εταιρείες του CAC 40 στηρίζουν μόλις το 15% των κερδών τους στην εγχώρια αγορά.

Τα 10 μεγαλύτερα μέλη του γαλλικού δείκτη έχουν μάλιστα μονοψήφια έκθεση.

Συνεχής ενημέρωση για όλες τις πολιτικές εξελίξεις και την αντίδραση των αγορών από το liveblog της Ναυτεμπορικής.