Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετρημένη αντίδραση μετά τις γαλλικές εκλογές

INTIME – NEWS

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη - Κόβει το μέρισμα η Τέρνα Ενεργειακή

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται σήμερα (8/7) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να λαμβάνουν κατεύθυνση από το εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον μονοπωλεί το απρόσμενο αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.

Η Νο.2 οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται ενώπιον μιας άγνωστης συνθήκης, με την πολιτική αβεβαιότητα να κυριαρχεί και την επόμενη ημέρα να φαντάζει τελείως άγνωστη.

Κάπως έτσι, η επενδυτική ορατότητα έχει βρεθεί στα… τάρταρα, γεγονός το οποίο αποτρέπει την ανάληψη περιττού ρίσκου, την ίδια ώρα που η εσωτερική ειδησεογραφία παρουσιάζει σημαντική ένδεια λόγω θέρους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.435,75 μονάδες, χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.440,52 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.434,57 έως 1.440,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1,5%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες εμφανίζουν «μετρημένες» απώλειες, ενώ η Helleniq Energy συνεχίζει ανοδικά άνω των 8,1 ευρώ.

Στάση αναμονής στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τηρεί στάση αναμονής, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,07% και τις 1.276 μονάδες. Μην ξεχνάμε, δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι αποκοπές των μερισμάτων -οι πρώτες έπειτα από 16 χρόνια.

Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -0,55% και τα 8,02 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,50% κι το 1,624 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,27% και τα 3,65 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -0,38% και τα 2,124 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,33% και 3.505 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy ενισχύεται στο +1% και τα 8,1 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην καλή εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χάνει τουλάχιστον 1,5%, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Viohalco και Metlen, παράλληλα, περιορίζονται από 0,7% έως 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 2.272 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 11,6 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι Κρι, Intracom και Dimand να έπονται πέριξ του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ διευρύνεται στο +1,1% και το 1,44 ευρώ. ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ideal και Austriacard κερδίζουν έως 0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ. 

ΑΕΕΑΠ: Το «μαύρο πρόβατο» του Χρηματιστήριου

Άμυνα μέχρι να αυξηθεί η ορατότητα

Σε μια περίοδο παρατεταμένης μεταβλητότητας φαίνεται ότι έχει εγκλωβιστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προτείνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών έως ότου αυξηθεί κάπως η επενδυτική ορατότητα.

Η αντίδραση των αγορών στο μετεκλογικό σκηνικό της Γαλλίας, αναμφίβολα, αποτελεί το βασικό ερωτηματικό όχι μόνο της Αθήνας αλλά και όλης της Ευρώπης, καθώς είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση των νέων συνθηκών στη Νο.2 οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Και μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να έφυγε με ανέλπιστα κέρδη της τάξης του 2,5%, τα οποία επέτρεψαν στον Γενικό Δείκτη να ξεφύγει από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων και να βρεθεί σε πορεία προσέγγισης των πρώτων αντιστάσεων των 1.460 μονάδων, αλλά οι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να απέχουν από τις μετοχές, με αποτέλεσμα οι συναλλακτικοί τζίροι να έχουν περιοριστεί αισθητά, μη θυμίζοντας σε τίποτα τις χρυσές ημέρες των προ 20 Μαΐου επιπέδων, όταν και κορυφώθηκε η ανοδική κίνηση (κλείσιμο στις 1.502 μονάδες).

Και μην ξεχνάμε ότι όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο είναι πιθανό το επενδυτικό ενδιαφέρον να βαίνει σταθερά μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη την παραδοσιακά ράθυμη συμπεριφορά των επενδυτών μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και το γεγονός ότι η καθημερινή ειδησεογραφία θα χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη ένδεια ενδιαφέροντος.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η ελληνική αγορά, παρά την πρόσφατη αναδίπλωση, συνεχίζει να προσφέρει μια ικανοποιητική απόδοση άνω του 11% μέσα στο 2024, απέχοντας ελάχιστα από τις φετινές κορυφές. Την ίδια στιγμή, το βασικό καύσιμο, το οποίο οδήγησε έως τα πολυετή υψηλά, εξακολουθεί να καίει στο ντεπόζιτο του Χρηματιστήριο.

LIN Ji: Τα ευχάριστα «μαντάτα» του νέου Κινέζου στο λιμάνι του Πειραιά

Η ατζέντα της εβδομάδας

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, στο μεταξύ, θα συνεχιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων για το δικαίωμα είσπραξης των μερισμάτων του 2023, οι οποίες μόνο για τον Ιούλιο υπολογίζονται σε περισσότερες από 1,6 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, ενδεικτικά, χωρίς το δικαίωμα στην επιβράβευση θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Τράπεζα Πειραιώς, Helleniq Energy και Jumbo, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τις λόγω εισηγμένες.

Την Παρασκευή, δε, περιμένουμε επίσης τον SCOPE, ο οποίος πρόκειται να επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός οίκος ήταν ο πρώτος, ο οποίος έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, τον περασμένο Αύγουστο.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η τεχνική ανάλυση καταδεικνύει ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να διατηρεί μια ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.

Οι 1.400 μονάδες, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να συνιστούν τη βασική στήριξη, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στον μακρύ δρόμο προς την κορυφή των 1.502 μονάδων, τοποθετείται στις 1.447 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον 50άρη δείκτη.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο απρόσμενο αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,11% και τις 516 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,41% και τις 7.644 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές εστιάζουν στα επικείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, αλλά και στην ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα τα προσυμβόλαια των αμερικανικών δεικτών να καταγράφουν ανεπαίσθητες διακυμάνσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το μέρισμα της Πειραιώς, τα 8άρια στην ΕΤΕ και το φρένο στους «4»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)