Δυναμική εικόνα παρουσίασαν το α’ εξάμηνο του 2024 οι εταιρικές πράξεις στο Χρηματιστήριο που αφορούσαν νέες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, είτε πρόκειται για νέες εισαγωγές (IPO), είτε για placement, είτε για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αποτυπώνονται και στον πίνακα που δημοσιεύει η «Ν», στις 150 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εννέα εταιρικές πράξεις συνολικής αξίας 2,648 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διακινήθηκαν σχεδόν 470 εκατ. μετοχές και 55,330 εκατ. ομολογίες.
Κατά την παρελθούσα οικονομική χρήση πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 εταιρικές πράξεις, αξίας περίπου 3,0 δισ. ευρώ. Για να είμαστε πάντως πιο ακριβείς, στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου 2024 έλαβαν χώρα και δύο σημαντικά διεθνή placements, που δεν πέρασαν όμως μέσα από την πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για τη διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών της Metlen, αξίας 255,6 εκατ. ευρώ, σε ξένα χαρτοφυλάκια εν όψει της εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η διοίκηση της Jumbo διέθεσε 4 εκατ. μετοχές, αξίας 109 εκατ. ευρώ, σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Τι αναμένεται στη συνέχεια
Τόσο όμως ο αριθμός των πράξεων στο Χρηματιστήριο όσο και η αξία τους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέσα στη χρονιά και λογικά να ξεπεραστεί η επίδοση των 3 δισ. ευρώ της περσινής οικονομικής χρήσης.
Όλα δείχνουν πως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024 και ειδικότερα τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα έχουμε τον μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική που ελέγχει το 18%, μέσω placement. Επίσης αναμένεται μια νέα διάθεση μετοχών μέσω placement από την Helleniq Energy. Επίσης αναμένεται μία νέα εισαγωγή της Corinthian Foods, αλλά και της Intracom Properties μέσω της Kλουκίνας Λάππας που έχει αποκτηθεί από τον Όμιλο Intracom. Στο β’ εξάμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το placement της Αttica Group.
Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι διαθέσεις μετοχών των εταιρειών υδάτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με στόχο τη συμμόρφωση της διασποράς των μετοχών με τους νέους κανόνες που επιδιώκει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Μasdar, αξίας 2,4 δισ. ευρώ, και η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025. Για φέτος πάντως δύο είναι οι πράξεις που χαρακτηρίζουν την κινητικότητα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η πρώτη αφορά τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς αντί περίπου 1,35 δισ. ευρώ και η δεύτερη, τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ, με ταυτόχρονη εισαγωγή μετοχών στο Χ.Α. (IPO) αντί περίπου 0,78 δισ. ευρώ.
Οι δύο αυτές πράξεις αντιστοιχούν στο 80% της αξίας των συναλλαγών που έχουν γίνει φέτος μέσω του Χ.Α. Επίσης φέτος είχαμε από τις αρχές του έτους δύο ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ και πέντε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ. Οι ομολογιακές εκδόσεις έγιναν από τις εταιρείες Autohellas (200 εκατ. ευρώ) και την Intralot (130 εκατ. ευρώ) και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από τέσσερις επιχειρήσεις.
Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι παρά την αύξηση των πράξεων και της αξίας τους, η ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει «φτωχή» σε κινήσεις που έχουν καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα. Τόσο οι διαθέσεις μετοχών τραπεζών από το ΤΧΣ όσο και η εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο έχουν περισσότερο πολιτικά ελατήρια παρά οικονομικά. Η διάθεση του 30% του ΔΑΑ έγινε στο πλαίσιο της «υποχρεωτικής» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και η διάθεση των μετοχών των τραπεζών από το ΤΧΣ.
Επίσης, μια σειρά εισαγωγών εταιρειών στο Χ.Α., που επίσης έγιναν το τελευταίο διάστημα, είχαν περισσότερο έννοια θεσμικής υποχρέωσης παρά στόχευσης των ίδιων των επιχειρήσεων. Αναφερόμαστε φυσικά στις υποχρεωτικές εισαγωγές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στο Χ.Α.
Οπωσδήποτε, όμως, υπήρξαν και καθαρά επιχειρηματικές κινήσεις, όπως ήταν η έκδοση των ομολογιακών εκδόσεων των Autohellas και Intralot και η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο.
Οι αποχωρήσεις
Δεδομένης της αποχώρησης των εταιρειών Reds και Entersoft από το ταμπλό, και των πολύ πιθανών αποχωρήσεων των Ε-Net και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία υποχρεωτικής Δημόσιας Προσφοράς, το ισοζύγιο παραμένει για μια ακόμα χρονιά ελλειμματικό περιορίζοντας το εύρος των επενδυτικών επιλογών στο ταμπλό.
Η στόχευση για την προσέλκυση νέων εταιρειών επί του παρόντος δείχνει να εξαντλείται σε ιδέες που εφάπτονται του αντικειμένου της Ακίνητης Περιουσίας, κλάδος ο οποίος δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν σταθερά οι βασικοί φορείς της ρευστότητας της αγοράς. Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των εισαγωγών και ενδεχομένως η πίεση χρόνου για την απόκτηση της θέσης στο ταμπλό στέρησαν το πλεονέκτημα που συνοδεύει τις ΑΕΕΑΠ, αφού η συγκυρία στον κλάδο στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκπτώσεις στις αποτιμήσεις