Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα των αγοραστών

Οδεύει προς θετική εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης

Την προσπάθεια διατήρησης του θετικού προσήμου συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να βρίσκονται σε θέση οδηγού για 3η διαδοχική ημέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια κερδοφόρα εβδομάδα, παρά το κλίμα μεταβλητότητας.

Αυτή η εξέλιξη έχει συμβάλλει στην επιβεβαίωση των στηριγμάτων των 1.400 μονάδων, με την ελληνική αγορά να έχει διαφύγει άνω των 1.430 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από το βελτιωμένο περιβάλλον στο εξωτερικό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προσδοκία για μια, όσο το δυνατόν, μικρότερη νίκη της Λε Πεν στον β’ γύρο των βουλευτικών καλπών της Γαλλίας, αναμφίβολα, έχουν ανυψώσει βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η επενδυτική ορατότητα παραμένει χαμηλή, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στον χαμηλό τζίρο. Στα θετικά, πάντως, μπορούμε να προσθέσουμε και τη νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, αυτήν τη φορά από τον S&P.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,22% και διαμορφώνεται στις 1.438,93 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.435,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.436,56 έως 1.440,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Helleniq Energy ξεχωρίζει στο +2,6% και επιστρέφει άνω των 8 ευρώ, ενόσω η Εθνική καταγράφει άνοδο κατά 1% και ανακτά τα 8 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η EpsilonNet χάνει περίπου 2%, υποχωρώντας και πάλι προς τα 12 ευρώ, όσο είναι δηλαδή η τιμή εξαγοράς από τους βασικούς μετόχους.

Χρηματιστήριο: Σερί 5 θετικών συνεδριάσεων για τη Helleniq Energy

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, έχοντας ως στήριγμα την αναβάθμιση από τον S&P. Έτσι, ενισχύεται οριακά στο +0,35% και τις 1.271 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής διευρύνεται στο +0,96% και τα 8,024 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,37% και τo 1,63 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,14% και τα 3,653 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο -0,05% και τα 2,117 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,26% και 3.511 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy σκαρφαλώνει στο +2,4% και τα 8,1 ευρώ, με τη μετοχή της Sarantis να εκτοξεύεται στο +2,7% και τα 11,3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ΕΥΔΑΠ και Autohellas ενισχύονται πέριξ του 1,5%, ενώ οι μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κερδίζουν από 0,6%. Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean χάνουν έως 0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 2.279 μονάδες), η μετοχή της EpsilonNet διολισθαίνει στο -1,7% και τα 12,08 ευρώ, «μαζεύοντας» τη διαφορά σε σχέση με την τιμή αγοράς των βασικών μετόχων (12 ευρώ). Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΥΑΘ αυξάνεται κατά 1,6%, ενώ οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Profile, Ideal και ΟΛΠ αυξάνονται από 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,9 δισ. ευρώ.  

Βασιλάκης: Οι «θερμές» προοπτικές για τον Mr. Toυρισμό και η εξήγηση για τη χρηματιστηριακή κόπωση

Σταθερά άνω των κρίσιμων στηρίξεων

Στραμμένο στην Ευρώπη παραμένει (και) σήμερα το βλέμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τις «βαριές» πολιτικές εξελίξεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Χθες, οι Βρετανοί χάρισαν μια ιστορική νίκη στους Εργατικούς -η μεγαλύτερη από το 1997-, στέλνοντας τον Κρι Στάρμερ στη θέση του πρωθυπουργού και τον Ρίσι Σούνακ των Συντηρητικών στη θέση της αντιπολίτευσης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία (για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια) θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ην. Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο η αγορά αποτιμά θετικά.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με όλες τις δημοσκοπήσεις να θεωρούν από δύσκολη έως απίθανη τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν.

Αυτό, αν και βραχυπρόθεσμα προκαλεί μια ανακούφιση, εντούτοις μακροπρόθεσμα δημιουργεί αρκετά προβλήματα, καθώς αναμένεται να εντείνει το έλλειμμα κυβερνητικής σταθερότητας στη Νο.2 οικονομία της Ευρωζώνης.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες μοιράζουν 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν άμεσα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες κατάφερε να διασπάσει το ανώτατο όρο της ταλάντωσης των τελευταίων εβδομάδων και να επιστρέψει άνω των 1.430 μονάδων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν τις αντιστάσεις των 1.450 – 1.460 μονάδων.

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αντοχή των 1.400 μονάδων, καταφέρνοντας να χτίσει μια μίνιμουμ απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις.

Ας σημειωθεί ότι, παρά την αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων, η φετινή απόδοση της αγοράς εξακολουθεί να κυμαίνεται στην περιοχή του 10%.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,35% και τις 519 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,10%, ενόσω οι επενδυτές αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αργία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, τα futures της Wall Street σημειώνουν μικρά κέρδη, με τους αναλυτές να αναμένουν τα νεότερα δεδομένα για την αγορά εργασίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «καύσιμο» για τα υψηλά της Intralot, η καλή εικόνα του ΟΤΕ και οι περίεργες αγορές στην Epsilon

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)