Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή (;) με ευρωπαϊκό… αέρα

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη βοηθούν την ελληνική αγορά

Στραμμένο στην Ευρώπη θα παραμείνει (και) σήμερα το βλέμμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τις «βαριές» πολιτικές εξελίξεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Χθες, οι Βρετανοί χάρισαν μια ιστορική νίκη στους Εργατικούς -η μεγαλύτερη από το 1997-, στέλνοντας τον Κρι Στάρμερ στη θέση του πρωθυπουργού και τον Ρίσι Σούνακ των Συντηρητικών στη θέση της αντιπολίτευσης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία (για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια) θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ην. Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο η αγορά αποτιμά θετικά.

Βασιλάκης: Οι «θερμές» προοπτικές για τον Mr. Toυρισμό και η εξήγηση για τη χρηματιστηριακή κόπωση

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με όλες τις δημοσκοπήσεις να θεωρούν από δύσκολη έως απίθανη τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν.

Αυτό, αν και βραχυπρόθεσμα προκαλεί μια ανακούφιση, εντούτοις μακροπρόθεσμα δημιουργεί αρκετά προβλήματα, καθώς αναμένεται να εντείνει το έλλειμμα κυβερνητικής σταθερότητας στη Νο.2 οικονομία της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν άμεσα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες κατάφερε να διασπάσει το ανώτατο όρο της ταλάντωσης των τελευταίων εβδομάδων και να επιστρέψει άνω των 1.430 μονάδων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν τις αντιστάσεις των 1.450 – 1.460 μονάδων.

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αντοχή των 1.400 μονάδων, καταφέρνοντας να χτίσει μια μίνιμουμ απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες μοιράζουν 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Σήμερα, δε, η ελληνική αγορά είναι πιθανό να λάβει περαιτέρω στηρίγματα κι από την πρόσφατη αναβάθμιση του Standard & Poor’s στις ελληνικές τράπεζες. Μια θετική εξέλιξη, η οποία ήρθε λίγες ημέρες πριν τις πρώτες μερισματικές διανομές.

Ας σημειωθεί ότι, παρά την αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων, η φετινή απόδοση της αγοράς εξακολουθεί να κυμαίνεται στην περιοχή του 10%.

Ανοδικό άνοιγμα στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ευρωπαϊκά προσυμβόλαια δείχνουν ένα ανοδικό άνοιγμα στη συνεδρίαση, με τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει αύξηση 25 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αργία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, τα futures της Wall Street σημειώνουν μικρά κέρδη, με τους αναλυτές να αναμένουν τα νεότερα δεδομένα για την αγορά εργασίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «καύσιμο» για τα υψηλά της Intralot, η καλή εικόνα του ΟΤΕ και οι περίεργες αγορές στην Epsilon

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)