Skip to main content

Χρηματιστήριο – Blue chips: Οι μετοχές με αποδόσεις έως 64% στο 12μηνο

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από την Υψηλή Κεφαλαιοποίηση

Μπορεί η μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων να έχει αμβλύνει τον ενθουσιασμό των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά οι αποδόσεις σε επίπεδο 12μηνου παραμένουν άκρως ικανοποιητικές, γεγονός το οποίο προσφέρει σημαντικές επιστροφές σε όσους πρόλαβαν εγκαίρως να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Οι εκπλήξεις του 12μήνου

Ενδεικτική είναι η εικόνα στην Υψηλή Κεφαλαιοποίηση, όπου η μετοχή της Cenergy καταγράφει ράλι σχεδόν 64% μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα, έχοντας σκαρφαλώσει έως τα ιστορικά υψηλά των 9,9 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μια αποτίμηση 1,8 δισ. ευρώ.

Γκάτζαρος: H παρ’ ολίγον χρεοκοπία και η επιστροφή στις «χρυσές» εποχές του… σαπουνιού

Η μετοχή της Titan Cement, από την πλευρά της, παρά την πρόσφατη αναδίπλωση από τα ρεκόρ των 32 ευρώ, εξακολουθεί να αποδίδει κέρδη 63,5% σε βάθος 12μηνου, ενόσω η διοίκηση ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Πέριξ του +45% καθορίζεται η απόδοση στη μετοχή της Sarantis, η οποία αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών, έχοντας κεφαλαιοποίηση σταθερά άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Η Euobank, ταυτόχρονα, σημειώνει αύξηση 34% μέσα στο 12μηνο, παραμένοντας η Νο.2 πολυτιμότερη εταιρεία στο ταμπλό (7,7 δισ. ευρώ).

Ακριβώς πίσω της βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, η οποία αν και έχει διορθώσει κάτω των 8 ευρώ, εξακολουθεί να αποτιμάται στα 7,2 δισ. ευρώ, με σωρευτικά κέρδη 27% στο τελευταίο έτος.

Το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή έχει βοηθήσει αισθητά τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών (>16 ευρώ), μετρώντας άνοδο 18,5% στο 12μηνο.

Η Coca – Cola, επίσης, με αύξηση 17,5%, έχει διασπάσει τις αντιστάσεις των 30 ευρώ και πλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα προ-πανδημίας υψηλά (32,8 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, ο επενδυτής συναντά την Τράπεζα Πειραιώς με μια χρηματιστηριακή αξία 4,5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει άνοδο κατά +15,5% στο τελευταίο έτος. Κι αυτό, παρά την απόσταση από τα υψηλά των 4,2 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Metlen, η οποία αποτιμάται σε τουλάχιστον 5,2 δισ. ευρώ, προσφέρει μια απόδοση άνω του 10% στο 12μηνο, δίνοντας συνέχεια στο σερί των θετικών ετήσιων προσήμων.

Bonus +100%

Μια ξεχωριστεί αναφορά αξίζει να κάνουμε και στις «μεσαίες» IntrakatIntralot, καθώς αμφότερες εμφανίζουν τριψήφια μεταβολή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Συγκεκριμένα, η πρώτη κερδίζει 110% και η δεύτερη +105%, διαπραγματευόμενες σταθερά σε πολυετή υψηλά.

Οι υψηλότερες αποδόσεις 12μηνου στα blue chips

• Cenergy +64%
• Titan +63,5%
• Σαραντης +44,5%
• Eurobank +34%
• Εθνική +27%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +18,5%
• Coca Cola +17,5%
• Πειραιως +15,5%
• Mytilineos +10,5%

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες μοιράζουν 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)