Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί… χορεύει στον ρυθμό της Ευρώπης

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς ουσιαστικά εγχώρια καύσιμα ο Γενικός Δείκτης - Κλειστή σήμερα η Wall Street

Στο -γνωστό πλέον- στενό εύρος των 1.400 – 1.430 μονάδων εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις «βαριές» πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης.

Σήμερα οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση, με τους Εργατικούς να θεωρούνται το μεγάλο φαβορί, εξοβελίζοντας το κόμμα των Συντηρητικών στη θέση της αντιπολίτευσης.

Χρηματιστήριο – Μεσαία: Οι θετικές εκπλήξεις που ξεχωρίζουν στον «αδύναμο» MID CAP

Από εκεί και πέρα, στη Γαλλία απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν η άτυπη συμμαχία Μακρόν – Αριστεράς θα αποδώσει καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι επενδυτική ορατότητα στην Ευρώπη παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή, γεγονός το οποίο προσδίδει χαρακτηριστικά έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας στις αγορές μετοχών.

Ελλείψει ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αναγκασμένο να «χορεύει» στους… ρυθμούς της Ευρώπης. Κι αυτό είναι άλλοτε θετικό κι άλλοτε αρνητικό.

Σαχίνης: Το «φθηνότερο νερό στον κόσμο», η προοπτική της μετοχής και η δυνατότητα για… εξαγορές

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι όλες οι ουσιαστικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την ελληνική αγορά, έχουν πλέον μεταφερθεί για το φθινόπωρο (αξιολόγηση Moody’s, placement στην ΕΤΕ κ.α.), κάτι το οποίο σημαίνει ότι διανύουμε μια περίοδο υποτονικής ειδησεογραφίας. Εάν και κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον παράγοντα του… απρόβλεπτου.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης αφενός βρίσκεται σταθερά άνω των στηρίξεων των 1.400 μονάδων, αφετέρου δυσκολεύεται να κινηθεί πειστικά προς υψηλότερα επίπεδα, με τις 1.430 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης.

Ας σημειωθεί ότι από σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,71 ευρώ (μικτό ποσό).

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, όπως προαναφέρθηκε, η προσοχή στρέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινοβραδινό ιστορικό υψηλό των S&P 500 και Nasdaq, η Wall Street θα μείνει κλειστή σήμερα, λόγω της αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η τράπεζα που υπεραποδίδει, το περιθώριο στην Autohellas και οι πωλήσεις στην Optima

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)