Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά ανοδικά με το βλέμμα στο εξωτερικό

Μεταξύ 1.400 και 1.430 μονάδων συνεχίζεται η πορεία του Γ.Δ.

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα (3/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν τα «ηνία», λαμβάνοντας τάση κυρίως από το θετικό «γύρισμα» στο εξωτερικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να «ξεκολλά» από τα στηρίγματα των 1.400 μονάδων, αν και η δυσκολία υπέρβασης των 1.430 μονάδων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, λόγω και της απουσίας εγχώριων καταλυτών.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις πρωτίστως της Γαλλίας και δευτερευόντως του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,68% και διαμορφώνεται στις 1.416,59 μονάδες, κερδίζοντας 9,5 μονάδες σε σχέση σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.407,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.410,41 έως 1.421,04 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen ενισχύεται δυναμικά άνω των 36 ευρώ, ενώ Πειραιώς – Alpha ανακάμπτουν από τις χθεσινές απώλειες. Η μετοχή του ΟΤΕ, δε, διευρύνεται άνω του 1%, ενώ το ξέφρενο ράλι συνεχίζει η μετοχή της Revoil, όπου πρόσφατα οι βασικοί μέτοχοι πούλησαν μερίδιο 3,3% + 0,9% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,28% και τις 1.232 μονάδες, απέχοντας 8,6% από τα φετινά υψηλά.

Η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +1,44% και τo 1,5825 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,91% και τα 3,55 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο +0,23% και τα 7,716 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,72% και τα 2,055 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,71% και 3.446 μονάδες), η μετοχή της Metlen κερδίζει 1,6% και επιστρέφει στα 36 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean, ΔΕΗ και ΟΤΕ να ενισχύονται άνω του +1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο +1,8% και τα 2,5 ευρώ, με την αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ να ακολουθεί στις 22 Ιουλίου. Κατά σχεδόν 1% αυξάνονται και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,35% και 2.257 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings, μετά τη χθεσινή πτώση ως απόρροια της επιστροφής κεφαλαίου, αντιδρά στο +1,6% και τα 3,1 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή της Intralot, η οποία πλησιάζει το 1,19 ευρώ. ΕΥΑΘ, ΑΒΑΞ, Profile και Austriacard ακολουθούν τουλάχιστον στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής χάνει 1,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Revoil, καθώς η ενίσχυση της μετοχικής διασποράς οδηγεί στο +3,5% (+17% στο τελευταίο 30ήμερο).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα

Σε μια περίεργη… φάση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τον συναλλακτικό τζίρο να παραπέμπουν σε ημέρες Αυγούστου, έχοντας χαρακτηριστικά έντονης θερινής ραστώνης.

Φυσικά υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό το έλλειμμα κινήσεων στο ταμπλό. Από τη μία πλευρά, η απουσία εγχώριων καταλυτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ενόσω όλοι περιμένουν σιγά – σιγά τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, με ημιαργία (σήμερα) και αργία (αύριο) στη Wall Street λόγω της 4ης Ιουλίου, βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο (αύριο) και μια τεταμένη πολιτική σκηνή στη Γαλλία εν όψει της επαναληπτικής κάλπης την προσεχή Κυριακή.

Όλα αυτά έχουν καταστήσει εξαιρετικά προσεκτικούς και φειδωλούς τους αγοραστές, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν και να περιμένουν την έκβαση όλων των παραπάνω μετώπων -ιδίως το πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Νο.2 οικονομία της Ευρωζώνης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. μοιάζει εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος μεταξύ 1.400 και 1.430 μονάδων, με την υπεράσπιση των τεχνικών στηριγμάτων να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Κι αυτό, διότι συνιστά το τελευταίο οχυρό, πριν η αγορά έρθει αντιμέτωπη αρχικά με τις 1.380 – 1.360 μονάδες και μετέπειτα με τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.340 μονάδες).

Πάντως, μην ξεχνάμε ότι παρά την αναδίπλωση κατά 6,5% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο στις 20/5), η συνολική άνοδος του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αγγίζει το +9%.

Ανοδικά η Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τώρα, κόντρα στην αβεβαιότητα των επερχόμενων πολιτικών αναμετρήσεων, ο Stoxx 600 καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη στο +0,8% και τις 515 μονάδες, με τους βασικούς δείκτες σε Ιταλία και Γαλλία να φθάνουν έως το +1,5%

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, μετά τα νέα ρεκόρ του S&P 500, ο οποίος χθες έκλεισε άνω των 5.500 μονάδων, τα futures των αμερικανικών δεικτών παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, σε μια συνεδρίαση η οποία θα ολοκληρωθεί πρόωρα στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέα χαμηλά του ΔΑΑ, η αντίδραση του ΑΒΑΞ και η αδιαφορία (;) για το report της Παπουτσάνη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)