Skip to main content

Wall: Πάνω από τις 5.500 μονάδες για πρώτη φορά ο S&P

REUTERS/Brendan McDermid

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο μας», ανέφερε ο Πάουελ

Έκλεισε πάνω από τις 5.500 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ο S&P 500 στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, αναγνώρισε την πρόοδο του πληθωρισμού, παρότι επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,62% στις 5.509,01 μονάδες, στο πρώτο κλείσιμο πάνω από το ορόσημο των 5.500 μονάδων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,84% στις 18.028,76 μονάδες. Και οι δύο δείκτες έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ, χάρη στην άνοδο 10% της Tesla. Για τον S&P 500 πρόκειται για το 32ο ρεκόρ του στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 162,33 μονάδες ή 0,41% για να κλείσει στις 39.331,85 μονάδες. Ο Nasdaq 100 άγγιξε το φράγμα των 20.000 μονάδων, που αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο μας. Θέλουμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σημαντικά προς το στόχο του 2%, προτού αρχίσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο Πάουελ.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς μετά τις δηλώσεις Πάουελ με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακάμπτουν από τα αρχικά χαμηλά της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Tesla προσέφερε στήριγμα στον S&P 500, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή, η οποία είχε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, ενισχύθηκε περίπου 9%.

Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 1,3%, καθώς οι επενδυτές διερωτώνται για το εάν η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς έως το τέλος του έτους. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί 147% στη διάρκεια του 2024. Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, ακόμη ένας νικητής του πρώτου εξαμήνου, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί σήμερα 0,8%.

Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν χαμηλός εν όψει της αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας την Πέμπτη, οπότε η Wall Street θα παραμείνει κλειστή.