Skip to main content

Χρηματιστήριο – Μεσαία: Οι θετικές εκπλήξεις που ξεχωρίζουν στον «αδύναμο» MID CAP

Οι μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με ικανοποιητικές αποδόσεις στο 2024

Την πορεία υπο-απόδοσης συνεχίζει ο δείκτης της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να… λάμπουν δια της απουσίας τους.

Ως αποτέλεσμα, η μέση απόδοση των 20 εισηγμένων του MID CAP είναι μηδενική κατά τη διάρκεια του 2024, σ’ αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος προσφέρει μια μέση επιστροφή της τάξης του 9%.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει μια ομάδα οκτώ «μεσαίων» μετοχών, οι οποίες -παρά την ευρύτερη ατονία του δείκτη- εξακολουθούν να καταγράφουν μια ικανοποιητική και ξεκάθαρα θετική μεταβολή σε σχέση με τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η οκτάδα – έκπληξη

Η Optima Bank, για παράδειγμα, η οποία προσφάτως εισήχθη στον MID CAP, απολαμβάνει μια άκρως εντυπωσιακή απόδοση της τάξης του 55%, έχοντας σκαρφαλώσει έως τα υψηλά των 13 ευρώ, με αποτέλεσμα να διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της EpsilonNet έχει σημειώσει άνοδο κατά 25,5% μέσα στο 2024, με το deal πώλησης στην τριανδρία Ιωάννης Μίχος – Εθνική Τράπεζα – General Atlantic να έχει φέρει τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στα 650 εκατ. ευρώ ή στα 12 ευρώ/μετοχή, όσο είναι και το αντίτιμο της δημόσιας πρότασης.

Χρηματιστήριο: Άνοδος ή πτώση; Τι μας δείχνει η προϊστορία του Ιουλίου

Η γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι αποτελεί ακόμη μία περίπτωση σημαντικών κερδών στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, καθώς η μετοχή «τρέχει» ένα ράλι σχεδόν 20%, έχοντας σταθεροποιηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και εξασφαλίζοντας μια αποτίμηση άνω των 370 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Intrakat, με αξία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ενισχύεται κατά 11% από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι τελευταία διανύει μια διορθωτική πορεία, με αποτέλεσμα να απέχει περίπου 11,5% από τις φετινές κορυφές των 5,6 ευρώ (κλείσιμο 6/3).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Intralot κερδίζει 11% εντός του 2024, έχοντας σκαρφαλώσει στα 700 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης και έχοντας αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις καχεκτικές ημέρες της Επιτήρησης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Lavipharm, η οποία παρουσιάζει άνοδο 8% από τις αρχές του έτους, επιβεβαιώνοντας ότι έχει αλλάξει… επίπεδο μετά την τελευταία ΑΜΚ.

Με άνοδο 9% συναντούμε, επίσης, τη μετοχή του ΟΛΠ, ο οποίος αξίζει 630 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο ταμπλό, ενώ η μετοχή της Profile ολοκληρώνει τον κύκλο των θετικών εκπλήξεων, με σωρευτικά κέρδη 8% μέσα στο 2024.

Ποιες μετοχές του MID CAP έχουν θετικές αποδόσεις μέσα στο 2024

• Optima +54,5%
• Εpsilon Net +25,5%
• Κρι Κρι +19,5%
• Intrakat +11%
• Intralot +11%
• ΟΛΠ +9%
• Lavihparm +8%
• Profile +8%

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)