Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το προβάδισμα στους πωλητές

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ Áèçíþí ôçí ÔåôÜñôç 13 Öåâñïõáñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, χαμηλός ο τζίρος των συναλλαγών

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει σήμερα (2/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακόπτουν τη ανοδική αντίδραση της Δευτέρας και να αφομοιώνουν ένα μέρος των σημαντικών κερδών.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει σε απόσταση – αναπνοής από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων, ενόσω όλοι μετρούν αντίστροφα για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, την προσοχή Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο, η προσοχή στρέφεται σταδιακά προς τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, αλλά και τις νέες αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες θα γεμίσουν τις τσέπες των μετόχων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 1.414,47 μονάδες, χάνοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.420,83 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.413,95 έως 1.418,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις Εθνική και Alpha να ξεχωρίζουν στο -1,5%. Η Cenergy, από την πλευρά της, αναδιπλώνεται από τα πρόσφατα ρεκόρ, ενώ η μετοχή της ΑΒΑΞ κάνει ράλι άνω του 3%, χάρη στο νέο έργο στο Ιράκ.

Χρηματιστήριο: Ράλι για τον ΑΒΑΞ – Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου 1,5 μήνα

Πτώση 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το δυνατό ράλι της χθεσινής ημέρας, οπισθοχωρεί στο -1,11% και τις 1.242 μονάδες, με την απόσταση από τα υψηλά έτους να κυμαίνεται στο -7,5%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -1,56% και τα 7,82 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,73% και το 1,5635 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,38% και τα 2,089 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,56% και τα 3,57 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 3.442 μονάδες), η μετοχή της Cenergy οπισθοχωρεί από τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο -1,4% και τα 9,7 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες ξεχώρισαν ανοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση. Στον αντίποδα, η μετοχή της Helleniq Energy ενισχύεται κατά 1,1% και προσεγγίζει τα 8 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,67% και 2.248 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ κάνει άλμα στο +3,7% και το 1,39 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το νέο έργο στο Ιράκ. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, παράλληλα, κερδίζει περίπου 1,5%. Αντίθετα, ΕΧΑΕ – Intracom (διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ) – Lavipharm χάνουν τουλάχιστον 1%, με τη μετοχή της Optima Bank να συρρικνώνεται στο -2,6% και τα 11,7 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,4 δισ. ευρώ. 

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

Επιστρέφει η μεταβλητότητα

Τη «μάχη» για την υπεράσπιση των 1.400 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει άνω των κρίσιμων στηρίξεων, παρά τη σημερινή επιστροφή των πωλητών.

Εάν και χθες η αγορά πήρε βαθιά «ανάσα», η αναδίπλωση από τις κορυφές των 1.502 μονάδων εξακολουθεί να κυμαίνεται άνω του 5,5%, κάτι το οποίο έχει «ψαλιδίσει» τη συνολική άνοδο του 2024 σε μονοψήφια επίπεδα (κάτω του +10%).

Σίγουρα, η βραχυπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό συνδράμει στη σταθεροποίηση του Χ.Α., καθώς οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί το σενάριο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Γαλλία από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.

Παρά το γεγονός ότι όλα θα κριθούν στον β’ γύρο της προσεχούς Κυριακής, η άτυπη συμμαχία Αριστεράς – Μακρόν, με στόχο την αποτροπή της εκλογής των υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης, έχει προσδώσει ψήγματα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επενδυτική ορατότητα παραμένει χαμηλή, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να κυριαρχούν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις -έως ότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.

Χρηματιστήριο: Άνοδος ή πτώση; Τι μας δείχνει η προϊστορία του Ιουλίου

Κι όλα αυτά, ενόσω την Πέμπτη μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι Εργατικοί βρίσκονται μία ανάσα από την επιστροφή στην εξουσία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, τώρα, ελάχιστα πράγματα έχουν τροποποιηθεί, με το περιβάλλον να παραμένει υποστηρικτικό προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω περιμένουμε τον επόμενο γύρο αποκοπής μερισμάτων, με τα φώτα να στρέφονται στις διανομές των τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, με την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου, σιγά – σιγά θα ακολουθήσουν και οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2024.

Απογοήτευσε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη

Όσον αφορά το εξωτερικό, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναδιπλώνεται στο -0,6% και τις 509 μονάδες, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα (2,9%) και τον Ιούνιο, παρά την πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο 2,5%

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν μικρές απώλειες, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να χάνουν περίπου 100 μονάδες, ενόσω ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παραμένει σε απόσταση – βολής από το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η ηχηρή αντίδραση της Πειραιώς και το comeback (;) της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)