Ελεγχόμενη πτώση εμφανίζει σήμερα (2/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα «ηνία» της αγοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση διατηρείται σταθερά άνω των κρίσιμων στηρίξεων των 1.400 μονάδων.
Μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα επιστρέφουν ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι ακολουθεί ο β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Και μπορεί οι αναλυτές να αισιοδοξούν ότι η Μαρίν Λε Πεν δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ακροδεξιά είναι το πρώτο κόμμα στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.
Από εκεί και πέρα, στο εσωτερικό, η προσοχή στρέφεται σταδιακά προς τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, αλλά και τις επόμενες αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες θα γεμίσουν τις τσέπες των επενδυτών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 1.415,77 μονάδες, χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.420,83 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.413,95 έως 1.418,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες υποχωρούν προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, με τις Coca – Cola και Viohalco να χάνουν τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η Helleniq Energy διευρύνεται άνω του 1,5% και πλησιάζει εκ νέου τα 8 ευρώ.
Πτώση 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το δυνατό ράλι της χθεσινής ημέρας, αναδιπλώνεται στο -0,97% και τις 1.243 μονάδες, με την απόσταση από τα υψηλά έτους να κυμαίνεται στο -7,5%.
Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -1,14% και τα 2,073 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,82% και το 1,578 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,70% και τα 7,888 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,59 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 3.441 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola οπισθοχωρεί στο -1,5% και τα 31,4 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να χάνει επίσης 1,5% και να αναδιπλώνεται στα 5,8 ευρώ. Την ίδια στιγμή, κοντά στο -1% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Jumbo, Lamda, EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Helleniq Energy ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει τα 8 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 2.266 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει αρνητικά στο -1% και τα 4,5 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal και ΕΧΑΕ να χάνουν από 0,9% και 0,6%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat διευρύνεται κατά 0,6% και οδεύει προς τα 5,1 ευρώ. Ας σημειωθεί, δε, ότι η μετοχή της Intracom διαπραγματεύεται σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 30 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,5 δισ. ευρώ.
Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα
Το στοίχημα των 1.400 μονάδων
Το στοίχημα των 1.400 μονάδων προσπαθεί να κερδίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο να παραμένει άνω των κρίσιμων στηρίξεων, αλλά και να δημιουργεί μια πρώτη ζώνη – ασφαλείας.
Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενισχύθηκε πειστικά κατά 1,18% και επανήλθε στις 1.420 μονάδες, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν και να κερδίζουν έως 5%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων να κυμαίνεται πλέον στο -5,5%, ενόσω η συνολική άνοδος μέσα στο 2024 έχει αποκατασταθεί στην περιοχή του +10%.
Σίγουρα, η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό συνδράμει στη σταθεροποίηση της ελληνικής αγοράς, καθώς οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί το σενάριο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Γαλλία από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.
Εάν και όλα θα κριθούν στον β’ γύρο της προσεχούς Κυριακής, η άτυπη συμμαχία Αριστεράς – Μακρόν, με στόχο την αποτροπή της εκλογής των υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης, έχει δώσει ψήγματα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική ορατότητα παραμένει χαμηλή, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να κυριαρχούν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις -έως ότου υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.
Χρηματιστήριο: Άνοδος ή πτώση; Τι μας δείχνει η προϊστορία του Ιουλίου
Κι όλα αυτά, ενόσω την Πέμπτη μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι Εργατικοί βρίσκονται μία ανάσα από την επιστροφή στην εξουσία.
Στο εσωτερικό μέτωπο, τώρα, ελάχιστα πράγματα έχουν τροποποιηθεί, με το περιβάλλον να παραμένει υποστηρικτικό προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω περιμένουμε τον επόμενο γύρο αποκοπής μερισμάτων, με τα φώτα να στρέφονται στις διανομές των τραπεζών.
Από εκεί και πέρα, με την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου, σιγά – σιγά θα ακολουθήσουν και οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2024.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Όσον αφορά το εξωτερικό, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,4% και τις 510 μονάδες, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιουνίου.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν μικρές απώλειες, ενόσω ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παραμένει σε απόσταση – βολής από το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η ηχηρή αντίδραση της Πειραιώς και το comeback (;) της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)