Skip to main content

Γ. Κοντόπουλος στη Ν: Διευρύνεται το pipeline για ροή νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο

Έντονο ενδιαφέρον εταιρειών τόσο για την Κύρια όσο και για την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Θα συνεχιστεί με αξιόλογο ρυθμό η ροή νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά, καθώς και για μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια. Ταυτόχρονα ο κ. Κοντόπουλος αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα που θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τους επενδυτές.

Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για μία τόσο ευρείας κλίμακας αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου έρχεται έπειτα από περίπου 20 χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσης αυτού και τονίζει πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στη δημιουργία μιας αγοράς με εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και πώς σχετίζεται αυτό με τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου που εγκρίθηκε πρόσφατα; «Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει από πέρυσι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς;

Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε 6 βασικούς άξονες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και των κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) των επιχειρήσεων, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης, την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας, αλλά και τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μέτρα που θα διαμορφώσουν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τους επενδυτές. Αλλά και από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει -όπως γνωρίζετε- σε μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της αγοράς μας και την προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα. Ο νέος Κανονισμός, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής αγοράς, που θα παρέχει ένα ελκυστικό και δυναμικό περιβάλλον τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τους επενδυτές.

Οι αλλαγές που φέρνει αυτός ο Κανονισμός έχουν ως τελικό στόχο την ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς μας και την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητάς της. Παράλληλα, θωρακίζει περαιτέρω το περιβάλλον υπευθυνότητας και συνέπειας μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι εισηγμένες εταιρείες. Η απόφαση για μία τόσο ευρείας κλίμακας αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου έρχεται έπειτα από 20 περίπου χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσης αυτού, και θεωρούμε πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στη δημιουργία μιας αγοράς με εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα, ως συνέπεια του υψηλότερου ποσοστού διασποράς σε συνεχή βάση που προβλέπει αυτός για τις εισηγμένες εταιρείες».

Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο;

«Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο pipeline για νέες εισαγωγές, τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά, καθώς και για μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τις επαφές με υποψήφιες εταιρείες από διάφορους κλάδους, είτε μεμονωμένα, είτε μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις, που διοργανώνουμε για τον λόγο αυτόν. Για παράδειγμα, σας αναφέρω την πλέον πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία μας, που ήταν η διοργάνωση ημερίδας στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, στην οποία παρουσιάσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση αυτή δύο διαφορετικού μεγέθους εισηγμένες εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και η MED, μίλησαν για την εμπειρία τους από την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, και συζήτησαν για το πώς αξιοποίησαν τα ποικίλα οφέλη και τις ευκαιρίες που ανέκυψαν από την εισαγωγή τους αυτή. Με χαρά διαπιστώσαμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκπροσώπους εταιρειών και φορέων της Βόρειας Ελλάδας, και για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε ανάλογες ενημερωτικές ημερίδες και σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας».

Θεωρείτε πως πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νέους στην ηλικία επενδυτές που ανοίγουν επενδυτικές μερίδες και επενδύουν κατά χρονικά διαστήματα κεφάλαια με μακροπρόθεσμες προοπτικές;

«Οι νέοι αποτελούν μία ηλικιακή κατηγορία στην οποία πρέπει να δοθούν κίνητρα και ερεθίσματα ώστε να γνωρίσουν τον πραγματικό ρόλο του Χρηματιστηρίου, τη λειτουργία του και τις προοπτικές που η κεφαλαιαγορά προσφέρει. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γι’ αυτή την κατηγορία των σημερινών, αλλά και δυνάμει επενδυτών, και -πέραν των φορολογικών κινήτρων- εργαζόμαστε συστηματικά για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Η δημιουργία μίας γενιάς ενημερωμένων και χρηματοοικονομικά υπεύθυνων πολιτών αποτελεί ευθύνη, αλλά και στόχο μας. Οι νέοι αποτελούν το πιο πολύτιμο δυναμικό για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της κάθε χώρας. Για κάθε διευκόλυνση και κίνητρο προς αυτούς απαιτείται συναντίληψη και συνεχής συνεργασία όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς, αλλά και των αρμόδιων θεσμών. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά. Είναι, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό το εξής: Η προσέγγιση αυτής της ηλικιακής κατηγορίας επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να καταστεί δυνατή με πρακτικές ανάλογες με τον τρόπο που οι νεότερες γενιές αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ολοένα διευρυνόμενη υιοθέτηση του gov.gr, κάτι που απελευθέρωσε το Δημόσιο από πολλά χρονίζοντα γραφειοκρατικά βαρίδια, κάνοντας την επαφή με τον πολίτη πολύ πιο φιλική και αποτελεσματική». Πρέπει να δοθούν κίνητρα και ερεθίσματα στους νέους ώστε να γνωρίσουν το Χρηματιστήριο.

Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία περιφερειακού χρηματιστηρίου ΝΑ Ευρώπης, με έδρα το Χ.Α.;

«Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε επωφελείς για εμάς συνεργασίες και αναγνωρίζουμε την αξία που αυτές μπορούν να προσφέρουν. Ωστόσο, κύρια προτεραιότητά μας είναι η καταρχάς εσωτερική μας ενδυνάμωση. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας και θα γίνουμε ισχυρότεροι διαπραγματευτές σε κάθε μελλοντική συζήτηση.

Η συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο της Κύπρου, αλλά και με αυτό της Σερβίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούμε να παρέχουμε τεχνογνωσία και ανταγωνιστικές τιμές σε άλλα Χρηματιστήρια. Μέσω αυτών και πιθανώς νέων συνεργασιών που θα προκύψουν, ενδυναμώνουμε τη θέση μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αλλά και το στίγμα μας στον παγκόσμιο χάρτη».

Μιλώντας για τεχνογνωσία, παρακολουθήσαμε προ ημερών το ATHEX Tech Summit 2024, που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αλήθεια είναι ότι συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Τι μήνυμα εισπράξατε εσείς από τους συμμετέχοντες;

«Πράγματι, προ ημερών πραγματοποιήθηκε το ATHEX Tech Summit 2024, που στόχο είχε την ενημέρωση εταιρειών, εισηγμένων και μη, για τις τελευταίες τάσεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να εντοπίσουν εφαρμογές και λύσεις που θα τους επιτρέψουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην ψηφιακή τους ολοκλήρωση. Πλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό πυλώνα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στη διάρκεια της ημερίδας αυτής διεξήχθησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε θεματικές ενότητες που αφορούσαν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, την υιοθέτηση του cloud, τις ψηφιακές εφαρμογές για την κάλυψη επιχειρησιακών και ρυθμιστικών αλλαγών και, βέβαια, το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. Η εξαιρετικά υψηλή ανταπόκριση, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, πέραν της ιδιαίτερα μεγάλης ικανοποίησης, μας έδωσαν το έναυσμα για επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες».