Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Οι επιδόσεις μέσα στο α' εξάμηνο του 2024

Ενόσω ήδη διανύουμε το β’ εξάμηνο του 2024, έχει έρθει η ώρα να ρίξουμε μια πιο ενδελεχή ματιά στις εισηγμένες, οι οποίες μέχρι στιγμής κινούν το περισσότερο… χρήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για μετοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν την περισσότερη προσοχή, αποτελώντας τους κινητήριους μοχλούς του Γενικού Δείκτη.

Το top-10

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτεροι τζίροι διακινούνται καθημερινά από τις τράπεζες και τα υπόλοιπα «βαριά» χαρτιά του FTSE-25.

Έτσι, αθροιστικά στο α’ εξάμηνο, η Τρ. Πειραιώς αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» με τη συνολική αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ημερήσιο επίπεδο, αυτό το νούμερο μεταφράζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Μην ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει και το «μπουστάρισμα» από το πρόσφατο placement για το 27%, το οποίο μέχρι πρότινος άνηκε στο ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία παρουσιάζει συνολικό τζίρο 2 δισ. ευρώ στο 6μηνο. Αυτό σημαίνει σχεδόν 17 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Η Eurobank έπεται στην 3η θέση με 1,4 δισ. ευρώ (12,1 εκατ. ευρώ μέσος όρος συνεδρίασης), ενώ η Alpha Bank ακολουθεί στην 5η θέση με 1,1 δισ. ευρώ ή αλλιώς 9,4 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Όσον αφορά την 4η θέση, εκεί έχει παρεισφρήσει η μετοχή της Metlen με αθροιστική αξία συναλλαγών 1,2 δισ. ευρώ στο 6μηνο ή 10,5 εκατ. ευρώ ημερησίως, κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει και η διάθεση του 5% των μετοχών από τον βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο.

ΟΠΑΠ και Jumbo μοιράζονται την 6η θέση με σωρευτικό τζίρο 735 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024 (6,1 εκατ. ευρώ μέσος ημερήσιος όρος), με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να ακολουθούν με 659 εκατ. ευρώ και 639 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Την κορυφαία 10άδα συμπληρώνει η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία προσφάτως πρωταγωνίστησε στο μεγαλύτερο ενεργειακό deal στην ιστορία του Χ.Α. Από τις αρχές του έτους, η εισηγμένη έχει διακινήσει τεμάχια συνολικής αξίας 417 εκατ. ευρώ (3,4 εκατ. ευρώ ημερησίως).

Τι συμβαίνει με την εμπορευσιμότητα

Πέραν τούτων, ας εξετάσουμε και την εμπορευσιμότητα, δηλαδή το ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο έχει αλλάξει χέρια από τον Ιανουάριο έως και σήμερα. Πρόκειται για ένα νούμερο, το οποίο εύλογα διαφέρει από την αξία ή τον όγκο των συναλλαγών.

Εδώ, την καλύτερη επίδοση απολαμβάνει η Q&R, όπου μέσα στο 2024 έχουν διακινηθεί μετοχές, οι οποίες αφορούν το 99% του μετοχικού κεφαλαίου -απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε τις μετοχικές ανακατατάξεις και την αλλαγή του βασικού μετόχου.

Η Πειραιώς ακολουθεί με ποσοστό 73%, η CPI με 59%, η Eυρωσύμβουλοι με 47%, η Entersoft με 42%, η EKTER με 41%, η Κυριακούλης με 34%, η Εθνική με 30%, η Alpha Bank με 29%, η Intrakat με 28% και η Austriacard με 27%.

Το top-10 των τζίρων για το 2024

• Πειραιώς 3,5 δισ. ευρώ
• Εθνική 2,0 δισ. ευρώ
• Eurobank 1,4 δισ. ευρώ
• Mytilineos 1,2 δισ. ευρώ
• Alpha 1,1 δισ ευρώ
• ΟΠΑΠ 735 εκατ. ευρώ
• Jumbο 735 εκατ. ευρώ
• ΔΕΗ 659 εκατ. ευρώ
• ΟΤΕ 639 εκατ. ευρώ
• Τέρνα Ενεργειακή 417 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – πρωταθλήτριες στη διόρθωση του Ιουνίου και τα αντίβαρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)