Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ακροδεξιά επέλαση στη Γαλλία και να κάνουν εκτιμήσεις για το πού οδεύει συνολικά η Ευρώπη, εγείροντας τα πλέον ζοφερά σενάρια, οι επενδυτές όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά πανηγυρίζουν.
Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σήμερα ιδιαίτερα θετικό με το «καλημέρα», με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 1% και τον Euro Stoxx 50 με τα blue chips της Ευρωζώνης να ενισχύεται 1,6%.
Πρωταγωνίστριες είναι βεβαίως οι γαλλικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, CAC 40, καταγράφει κέρδη 2,6%, με τις μετοχές των τραπεζών Societe General, BNP Paribas και Credit Agricole να επιδίδονται σε ράλι (κέρδη από 5% έως 7,8%). Άλμα 11,7% και για τη γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Atos.
Άνοδος 1,5% σημειώνει ο IBEX 35 στην Ισπανία, ενώ σε θετικό έδαφος, αν και μικρότερα κέρδη κινούνται ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100. Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών και ξεκολλά από τις 1.400 μονάδες.
Γιατί δεν ανησυχούν οι αγορές
Πώς εξηγείται το κλίμα ευφορίας; Ψηφίζουν οι αγορές Εθνικό Συναγερμό (RN); Όχι ακριβώς. Αυτό που θέλουν οι αγορές είναι προβλεψιμότητα και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ήταν αυτά ακριβώς που είχαν προβλέψει. Δεν έκρυβαν πιο δυσάρεστες εκπλήξεις. Η νίκη του RN είχε προεξοφληθεί και μάλιστα κάποιες δημοσκοπήσεις αλλά και εκτιμήσεις αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης έδιναν μεγαλύτερο ακόμη προβάδισμα στο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά.
Ξέρουν άλλωστε ότι τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει σαφώς το προβάδισμα και είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θέλει στη Βουλή. Η τελική ετυμηγορία των πολιτών θα έρθει στις 7 Ιουλίου και η αντίδραση των αγορών την επομένη.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι αυτό στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές είναι πρωτίστως η οικονομική πολιτική. Δεν υπάρχει για αυτούς «μπαμπούλας της ακροδεξιάς», αλλά συνετές και μη συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, ευνοϊκές ή μη ευνοϊκές φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις, αντιμετώπιση ή μη της κρίσης κόστους ζωής. Ο Μακρόν απέτυχε σε πολλά πεδία της οικονομικής πολιτικής, με το RN θα ανησυχήσουν αν φοβηθούν ότι θα εκτροχιάσει την οικονομία. Είναι η στάση που τήρησαν και απέναντι στην Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας.
Παρόμοιο σήμα από ευρώ και ομόλογα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της γαλλικής κάλπης βλέπουμε και το ευρώ να ανατιμάται έναντι του δολαρίου. Σε ακόμη μία ένδειξη της απουσίας νευρικότητας των αγορών, που κάποιοι φοβούνταν, οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων και συνολικά των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης παραμένουν σήμερα σταθερές.