Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το αποτέλεσμα στη Γαλλία εντείνει τη μεταβλητότητα

INTIME – NEWS

Κρίσιμη η αντοχή των 1.400 μονάδων

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων, σ’ ένα περιβάλλον χαμηλής επενδυτικής ορατότητας και εξωγενούς αβεβαιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιούνιος «έφυγε» με απώλειες άνω του 1,8%, κάτι που κατέστησε αρνητικό το σύνολο του β’ τριμήνου (-1,2%) και «ψαλίδισε» στο +8,6% τα κέρδη του α’ εξαμήνου.

Μια ενδεχόμενη απώλεια των 1.400 μονάδων είναι πολύ πιθανό να προλειάνει το έδαφος για τις 1.380 – 1.360 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, δηλαδή τις 1.344 μονάδες. Η αντοχή αυτού του επιπέδου, αν και προς το παρόν δεν απειλείται άμεσα, θεωρείται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης.

«Αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 μονάδων, το οποίο αρχίζει να μοιάζει με… “όνειρο θερινής νυκτός” και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι» σχολιάζει ο έγκριτος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Ο Γενικός Δείκτης, καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ 15ήμερου του Ιουνίου, διατηρήθηκε κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών, επιβεβαιώνοντας την αρνητική βραχυπρόθεσμη κίνηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί κι’ αυτήν την εβδομάδα. Ιδίως από την στιγμή που κυριαρχεί η ένδεια ανοδικών καταλυτών στην εσωτερική ειδησεογραφία, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εκπλήξεις της μη ένταξης στη watch list από τον MSCI και της έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – πρωταθλήτριες στη διόρθωση του Ιουνίου και τα αντίβαρα

Η σημαντικότερη πρόκληση, φυσικά, σχετίζεται με την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στον χθεσινό α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπου η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν έχει αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα εν όψει του β’ γύρου την προσεχή Κυριακή (7/7). Αυτή η συνθήκη, αναμφίβολα, στερεί τον παράγοντα της πολιτικής προβλεψιμότητας στη Νο.2 οικονομία της Γηραιά Ηπείρου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές.

Νέα άνοδος στο.. . βάθος;

Από την άλλη πλευρά, όπως εύστοχα αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της NBG Securities, οι παράγοντες, οι οποίοι οδήγησαν προσφάτως τον Γενικό Δείκτη έως τις κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο συνεδρίασης της 20ης Μαΐου), δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά, παραμένοντας σε ισχύ. Ποιοι είναι αυτοί; Η πολιτική σταθερότητα, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία και η ενισχυμένη ρευστότητα, η οποία εμπλουτίζεται περαιτέρω από τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals.

Εάν και οι παραπάνω παράγοντες έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, είναι σαφές ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το θετικό αφήγημα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Επομένως, υπό την προϋπόθεση αποκλιμάκωσης των ανησυχιών για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, δεν αποκλείεται να υπάρξει σταδιακά μια επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών, από τα οποία η τρέχουσα απόσταση υπολογίζεται στο -6,5%.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, απαιτείται περίσσεια υπομονή, καθώς χρειάζεται να διαλυθούν τα σύννεφα πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο και οι επενδυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα, ώστε να πειστούν για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου. Έως τότε, η νευρικότητα και η παρατεταμένη μεταβλητότητα θα συνεχίσουν να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της Λεωφόρου Αθηνών.

«Οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και “κόπωσης” των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο “κοκτέιλ” που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου”, δηλαδή προς ποια κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες» καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Οι μεταβολές του Γενικού ανά μήνα μέσα στο 2024

• Ιανουάριος +5,7%
• Φεβρουάριος +4,1%
• Μάρτιος -0,1%
• Απρίλιος +1,8%
• Μάιος -1,1%
• Ιούνιος -1,8%

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ταμείο Νο.2 στην Intracom και η… τιμωρία στην ΕΚΤΕΡ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)