Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – πρωταθλήτριες στη διόρθωση του Ιουνίου και τα αντίβαρα

Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ποιες μετοχές απογοήτευσαν και ποιες ξεχώρισαν μέσα στον Ιούνιο

Ιούνιος της… διόρθωσης αποδείχθηκε ο φετινός για πολλές εισηγμένες της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στο -1,8% του Γενικού Δείκτη κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, «χαλώντας» εν μέρει την ικανοποιητική πορεία του α’ εξαμήνου (+8,6%).

Οι πιέσεις στα διυλιστήρια

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επαναλάβει την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των διυλιστηρίων, όπως ήταν εύλογο, άσκησε σημαίνουσες πιέσεις στις μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy. Μάλιστα, η πρώτη, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έκοψε και το μέρισμα – ρεκόρ για το 2024, αναδιπλώθηκε κατά 16% μέσα στον Ιούνιο, χάνοντας το σύνολο των φετινών κερδών και υποχωρώντας έως τα χαμηλά 7μήνου (23,3 ευρώ). Παρομοίως, σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από τον Φεβρουάριο (7,8 ευρώ), οπισθοχώρησε και η μετοχή της Helleniq Energy, η οποία απώλεσε το 8% της αξίας της μέσα στο προηγούμενο 30ήμερο, πέφτοντας κάτω των 8 ευρώ.

Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024

Απώλειες στις τράπεζες

Από εκεί και πέρα, στο επίκεντρο των πιέσεων τέθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες πλήρωσαν το τίμημα για τις φήμες περί έκτακτης φορολόγησης του κλάδου, αλλά και για τις νέες πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ζήτημα των χρεώσεων.

Το μεγαλύτερο βάρος σήκωσαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες μέσα στον μήνα διολίσθησαν κατά 9%, απομακρυνόμενες αισθητά από τα υψηλά έτους. Ευτυχώς για την πρώτη, μεσολάβησε η αναβάθμιση από τον Moody’s, η οποία συνέβαλε στην άμεση ανάκτηση του 1,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η Viohalco περιορίστηκε κατά 8% μέσα στον Ιούνιο, «ψαλιδίζοντας» τα φετινά κέρδη σε μονοψήφια επίπεδα (<10%). Στο -8% αποχαιρέτησε τον μήνα και η ΕΥΔΑΠ.

Οι ευχάριστες εκπλήξεις

Από την άλλη πλευρά, αναχώματα στην κυριαρχία των πωλητών έστησαν οι μετοχές των Cenergy και Τέρνα Ενεργειακή. Η πρώτη σκαρφάλωσε κατά 13% μέσα στο τελευταίο 30ήμερο, αναρριχόμενη σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά και φθάνοντας μία ανάσα από τα 10 ευρώ (9,8 ευρώ το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 27/6).

Η ΤΕΝΕΡΓ, από την πλευρά της, χάρη στο deal του βασικού μετόχου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στους Άραβες της Masdar, ενισχύθηκε άνω του 6,5% και πλησίασε τα 20 ευρώ, τα οποία αποτελούν και τη συμφωνηθείσα τιμή πώλησης των μετοχών.

Χρηματιστήριο: 6+6 μετοχές που δεν ακολουθούν την άνοδο στο 12μηνο

Η εικόνα στα μεσαία

Όσον αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίησης, Intracom, ΑΒΑΞ και Profile υπέστησαν τις εντονότερες πιέσεις, χάνοντας 16, 13% και 12%, αντίστοιχα, μέσα στον Ιούνιο. Με διψήφιες απώλειες ακολούθησαν και οι μετοχές των Lavipharm, Τεχνική Ολυμπιακή.

Στον αντίποδα, ως αντίβαρο λειτούργησαν οι μετοχές των Intralot, ΟΛΠ και Optima Bank, οι οποίες κατάφεραν να κλείσουν τον μήνα με θετικό πρόσημο, κερδίζοντας από 3,7%, 3,3% και 2,4%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές που δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις μέσα στον Ιούνιο

• Motor Oil -16%
• Intracom -16%
• ΑΒΑΞ -13%
• Profile -12%
• Tεχνική Ολυμπιακή -11%
• Lavipharm -10%
• Alpha Bank -9%
• Πειραιώς -9%
• Helleniq Energy -8%
• ΕΥΔΑΠ -8%
• Viohalco -8%

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)