Skip to main content

Οι αγορές γιορτάζουν το καλύτερο 6μηνο εκλογικής χρονιάς όλων των εποχών – Ψηφίζουν Τραμπ

Η πανωλεθρία του Μπάιντεν στο debate ανεβάζει στο 65% τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ - Kαι δίνει περαιτέρω ώθηση στους δείκτες, που φέτος καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ

Τι μπορεί να σταματήσει το ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών; Σίγουρα όχι οι εκλογικές αναμετρήσεις. Σε μία χρονιά κατά την οποία σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού περνάει από την κάλπη, οι μετοχές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τι και εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις επιμένουν; Τι και εάν οι κεντρικές τράπεζες χαμηλώνουν τον πήχυ των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων; Οι επενδυτές δεν πτοούνται από κανένα νέο. Ούτε οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις των Ευρωπαίων τους τρομάζουν, ούτε καν η σοκαριστική εικόνα από το debate των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας εμφανώς καταπονημένος Μπάιντεν, που έχανε τον ειρμό της σκέψης και τα λόγια του είχε απέναντί του έναν Τραμπ, που δεν απέφυγε τις υπερβολές και τα ψεύδη, αλλά είχε νεύρο, ήταν σταθερός και συνολικά έδειξε πιο συγκροτημένος. Όσο ήταν σε εξέλιξη η τηλεμαχία το δολάριο ανέβαινε και το ίδιο συνέβαινε με τα futures των αμερικανικών μετοχών, την ώρα που κινεζικό γιουάν, ιαπωνικό γιεν, ευρώ και μεξικανικό πέσο ήταν υπό πίεση.

Μετά το debate οι αγορές ανεβάζουν τις πιθανότητες για νίκη Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου σε πάνω από 65% (από 55% πριν). Θεωρούν εξάλλου ότι η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο θα είναι θετική για τις μετοχές, παρά τους εμπορικούς πολέμους που ετοιμάζεται να κηρύξει.

Τα αμερικανικά μέσα σχολίαζαν πως μετά το debate οι πολίτες είναι ανήσυχοι για τις επιλογές, που φαίνεται να έχουν στην κάλπη. Οι επενδυτές από την άλλη, αν κρίνουμε και από την έως τώρα πορεία των δεικτών, είναι απολύτως καθησυχασμένοι.

31 ρεκόρ από τις αρχές του έτους

Στη Wall Street – που δίνει κατεύθυνση και στις υπόλοιπες αγορές – το πρώτο εξάμηνο είχαμε ένα πάρτι δίχως τέλος. Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του 31 φορές από τις αρχές του έτους. Αυτό ισοδυναμεί με νέο ιστορικό ρεκόρ περίπου κάθε τέσσερις συνεδριάσεις.

Με τους επενδυτές ατρόμητους μπροστά στα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό, το χαοτικό πολιτικό και παγκόσμιο περιβάλλον και τη γενική οικονομική αβεβαιότητα, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 15% στο εξάμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs είναι το καλύτερο 6μηνο εκλογικής χρονιάς όλων των εποχών.

Κατά μέσο όρο στα εκλογικά έτη ο αμερικανικός δείκτης έχει απόδοση 7%, όπως προκύπτει από ανάλυση της LPL Financial. Ακόμη και στις εκλογικές χρονιές, κατά τις οποίες νυν πρόεδρος διεκδικεί δεύτερη θητεία, ο S&P 500 έχει κατά μέσο όρο κέρδη 12,2%. Ο αμερικανικός δείκτης έχει ανακάμψει κατά 31% σε σχέση με τα χαμηλά των 4.117 μονάδων, στα οποία είχε διολισθήσει τον Οκτώβριο του 2023.

Για τον Nasdaq – στον οποίο έχουν σαφώς μεγαλύτερο βάρος οι εταιρείες τεχνολογίας – η επίδοση είναι ακόμη καλύτερη. Κέρδη 19% από τις αρχές του έτους με την εκπληκτική επίδοση των Nvidia (+150% στο εξάμηνο) να ξεχωρίζει. Στο +20% η μετοχή της Microsoft, στο +27% η μετοχή της Amazon και στο +11% η μετοχή της Apple.

Χαμόγελα παγκοσμίως

Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές αγορές που εξασφαλίζουν κέρδη. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country καταγράφει κέρδη 10% στο εξάμηνο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί περίπου 7% και ο ασιατικός MSCI Asia Pacific είναι στο +6,15%. Με κέρδη 3,95%  αποχαιρετά το 6μηνο ο Hang Seng, ενώ θεαματική (18,28%) είναι η επίδοση για τον ιαπωνικό Nikkei.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η ώθηση στις ιαπωνικές μετοχές έρχεται κυρίως από την υποτίμηση του γιεν, το οποίο έχει βυθιστεί σε ναδίρ 38 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Απώλειες 3,15% παρουσιάζει στο 6μηνο και το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, που παραμένει κυρίαρχο στις αγορές συναλλάγματος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι αγορές προσδιορίζουν στο 64% τις πιθανότητες για μία πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές πως αυτή μπορεί να έρθει τελικά ακόμη πιο αργά, προς τα τέλη του έτους.