Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιμένει η νευρικότητα – Δυσκολεύονται οι αγοραστές

INTIME – NEWS

Εγκλωβισμένη η ελληνική αγορά εν όψει των γαλλικών εκλογών

Συνεχίζεται η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αδυνατώντας να ξεκολλήσουν από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη της γαλλικής πολιτικής αβεβαιότητας, ενόσω την Κυριακή θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η απουσία εγχώριων καταλυτών δυσκολεύει την προσπάθεια των αγοραστών, οι οποίοι βλέπουν το Χ.Α. να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, αποχαιρετώντας έναν πτωτικό Ιούνιο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή -τελευταία του μήνα- συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,22% και διαμορφώνεται στις 1.403,51 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.400,43 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.400,24 έως 1.404,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η αναβάθμιση της Alpha Bank από τον Moody’s δίνει «φτερά» στη μετοχή, η οποία προσεγγίζει εκ νέου το 1,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, μικρά κέρδη εμφανίζουν οι Motor Oil, Jumbo και OTE, ενώ η Optima συνεχίζει την πορεία διόρθωσης μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Στάσιμες οι τράπεζες, ξεχωρίζει η Alpha

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να υπερασπιστεί τα τρέχοντα επίπεδα, με αποτέλεσμα να κινείται στο +0,17% και τις 1.211 μονάδες. Βέβαια, η πτώση στον Ιούνιο αγγίζει το 9%.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται δυναμικά στο +1,50% και το 1,4845 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται οριακά στο +0,18% και τα 3,40 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,29% και τα 2,044 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 3.399 μονάδες), η μετοχή της Aegean διευρύνεται στο +1,7% και τα 11,4 ευρώ, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 7μήνου. Κατά 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με τις μετοχές των Jumbo, Lamda, Motor Oil και ΟΤΕ να έπονται στο +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ αναδιπλώνεται κατά 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.221 μονάδες), η μετοχή της Optima συρρικνώνεται στο -3,1% και τα 11,6 ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης από τα πρόσφατα ρεκόρ. Τεχνική Ολυμπιακή και ΕΧΑΕ διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lavipharm ενισχύεται στο +1,5% και το 0,85 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Quest, ΑΒΑΞ και Κρι Κρι κερδίζουν σχεδόν 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024

Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου και του α’ εξαμήνου αναζητά την αντίδραση, ώστε να ξεκολλήσει από τις 1.400 μονάδες και τα χαμηλά διμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις, επομένως δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει μια τεχνική αντίδραση, η οποία θα δώσει ορισμένες ανάσες στους απογοητευμένους επενδυτές.

Κι όλα αυτά, ενόσω Ελλάδα και εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα στη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου Μακρόν έρχεται μόλις στην 3η θέση, πίσω από την ακροδεξιά και τη συμμαχία της Αριστεράς.

Αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί και στον β’ γύρο της 7ης Ιουλίου, τότε θα οδηγήσει σε μια κατάσταση, κατά την οποία ο πρόεδρος θα βρίσκεται σε αντίθετη ρότα από την κυβέρνηση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα της Νο.2 οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη Γενική Συνέλευση των ΟΤΕ και Πειραιώς.

Τσαμάζ: Τα 14 χρόνια που άλλαξαν τον ΟΤΕ – Οι στιγμές ορόσημο και η επόμενη επαγγελματική στέγη

Στην περίπτωση του ΟΤΕ το ενδιαφέρον εστιάζει στην αλλαγή σκυτάλης, με τον Μιχάλη Τσαμάζ να αποχωρεί από τη θέση του CEO έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια, παραδίνοντας τα ηνία στον Κώστα Νεμπή.

Όσον αφορά την Πειραιώς, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το μέρισμα των 79 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το πρώτο έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια ανυδρίας. Η αποκοπή θα ακολουθήσει στις 10 Ιουλίου.

Από την πλευρά της, «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να διαδραματίσει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χθες το βράδυ αναβαθμίστηκε από τον Moody’s στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Ιούνιο με μια απώλεια της τάξης του -2%, κάτι που σημαίνει ότι η μεταβολή στο α’ εξάμηνο του 2024 διαμορφώνεται πέριξ του +8,5%.

Οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα. Τυχόν απώλεια τους, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα φέρει στο προσκήνιο αφενός τις 1.380 – 1.360 μονάδες, αφετέρου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες), ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.

Επιμένει η νευρικότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει νευρικό εν όψει των κρίσιμων εκλογών στη Γαλλία, ενώ μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν και οι βουλευτικές κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,16% και τις 513 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν οριακές διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση , με τους αμερικανικούς δείκτες να τελούν εν αναμονή των «φρέσκων» στοιχείων για τον πληθωρισμό (τιμές προσωπικών δαπανών).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day στην Πειραιώς, το ράλι 165% στη μικρή κατασκευαστική και η πώληση του 3,3% στη Revoil

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)