Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ψάχνει… αντίδραση για να ξεκολλήσει από τα χαμηλά 2μήνου

Στις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου και του α’ εξαμήνου αναζητά την αντίδραση, ώστε να ξεκολλήσει από τις 1.400 μονάδες και τα χαμηλά διμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις, επομένως δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει μια τεχνική αντίδραση, η οποία θα δώσει ορισμένες ανάσες στους απογοητευμένους επενδυτές.

Κι όλα αυτά, ενόσω Ελλάδα και εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα στη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου Μακρόν έρχεται μόλις στην 3η θέση, πίσω από την ακροδεξιά και τη συμμαχία της Αριστεράς.

Τσαμάζ: Τα 14 χρόνια που άλλαξαν τον ΟΤΕ – Οι στιγμές ορόσημο και η επόμενη επαγγελματική στέγη

Αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί και στον β’ γύρο της 7ης Ιουλίου, τότε θα οδηγήσει σε μια κατάσταση, κατά την οποία ο πρόεδρος θα βρίσκεται σε αντίθετη ρότα από την κυβέρνηση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα της Νο.2 οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη Γενική Συνέλευση των ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ το ενδιαφέρον εστιάζει στην αλλαγή σκυτάλης, με τον Μιχάλη Τσαμάζ να αποχωρεί από τη θέση του CEO έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια, παραδίνοντας τα ηνία στον Κώστα Νεμπή.

Όσον αφορά την Πειραιώς, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το μέρισμα των 79 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το πρώτο έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια ανυδρίας. Η αποκοπή θα ακολουθήσει στις 10 Ιουλίου.

Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024

Από την πλευρά της, «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να διαδραματίσει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία χθες το βράδυ αναβαθμίστηκε από τον Moody’s στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Ιούνιο με μια απώλεια της τάξης του -2%, κάτι που σημαίνει ότι η μεταβολή στο α’ εξάμηνο του 2024 διαμορφώνεται πέριξ του +8,5%.

Οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα. Τυχόν απώλεια τους, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα φέρει στο προσκήνιο αφενός τις 1.380 – 1.360 μονάδες, αφετέρου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες), ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει νευρικό εν όψει των κρίσιμων εκλογών στη Γαλλία, ενώ μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν και οι βουλευτικές κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν οριακές διακυμάνσεις, με τους αμερικανικούς δείκτες να τελούν εν αναμονή των «φρέσκων» στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day στην Πειραιώς, το ράλι 165% στη μικρή κατασκευαστική και η πώληση του 3,3% στη Revoil

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)