Επιλεγμένα στηρίγματα βρίσκει σήμερα (27/6) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανακτούν το προβάδισμα έναντι των πωλητών, σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσουν τον Γενικό Δείκτη από τις 1.400 μονάδες.
Βέβαια, η μεταβλητότητα και η νευρικότητα εξακολουθούν να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, εν μέσω της απουσίας εγχώριων καταλυτών και ενόψει των γαλλικών εκλογών της Κυριακής.
Έτσι, οι 1400 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό στήριγμα, την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά έχει αναδιπλώσει κατά 6,5% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτη σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,23% και διαμορφώνεται στις 1.409,49 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.406,24 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.403,78 έως 1.411,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τις Εθνική και Πειραιώς να ανακάμπτουν πέριξ του 2%. Από την άλλη πλευρά, Eurobank και Optima Bank οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.
Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024
Aντιδρούν οι τράπεζες
Με τη διόρθωση από τις φετινές κορυφές να ξεπερνά το 10%, ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις απώλειες, με αποτέλεσμα να αντιδρά στο +0,87% και τις 1.217 μονάδες.
Η μετοχή της Πειραιώς ανακάμπτει στο +2,27% και τα 3,426 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,78% και τα 7,764 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,48% και το 1,473 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αναδιπλώνεται στο -1,39% και τα 2,056 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 3.418 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύεται στο +1% και τα 26,8 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Aegean και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κερδίζουν άνω του 1%. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, επιχειρεί να προσεγγίσει το όριο των 2,5 ευρώ (+0,8%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco περιορίζεται στο -0,8% και τα 5,7 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να χάνει 1% και να αναδιπλώνεται στα 23,6 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,71% και 2.241 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,7% και το 12,3 ευρώ, διορθώνοντας από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Quest και Profile περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm εκτοξεύεται στο +3% και το 0,83 ευρώ. Η Κρι – Κρι ακολουθεί στο +1,3% και τα 11 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,2 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: 6+6 μετοχές που δεν ακολουθούν την άνοδο στο 12μηνο
Γιατί πέφτει η αγορά
Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου και του α’ εξαμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον καλείται να υπερασπιστεί τα πολύτιμα στηρίγματα των 1.400 μονάδων.
Έχοντας ήδη τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται το αρνητικό κλίμα να «δοκιμάσει» τις αντοχές των κρίσιμων ορίων, τα οποία παραμένουν απαραβίαστα από τις 19 Απριλίου, δηλαδή εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.
Τυχόν απώλεια των 1.400 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα φέρει στο προσκήνιο αφενός τις 1.380 – 1.360 μονάδες, αφετέρου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες), ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.
Από την άλλη πλευρά, οι 1.460 μονάδες εξακολουθούν να συνιστούν τις βασικές αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέχει -6,5% από τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων (κλείσιμο στις 20 Μαΐου).
Όσον αφορά τα αίτια της εν εξελίξει αναδίπλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εξήγηση αφορά ένα κράμα αρνητικών εξελίξεων, το οποίο έχει επιδράσει δυσμενώς στο βραχυπρόθεσμο κλίμα.
Τσαμάζ: Τα 14 χρόνια που άλλαξαν τον ΟΤΕ – Οι στιγμές ορόσημο και η επόμενη επαγγελματική στέγη
Η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα διυλιστήρια, η πίεση της κυβέρνησης στις τράπεζες για το θέμα των χρεώσεων και τα σενάρια για πιθανή παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, η απουσία θετικών καταλυτών, η αποκοπή διαδοχικών μερισμάτων, η μη ένταξη του Χ.Α. σε watch list από τον MSCI και φυσικά, η κορύφωση του πολιτικού δράματος στη Γαλλία εν όψει του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.
Όλα αυτά έχουν περιορίσει την επενδυτική ορατότητα και έχουν «ψαλιδίσει» την πρόθεση των traders για την ανάληψη ρίσκου. Εξ ου και η βραχυπρόθεσμη καθοδική πορεία του Γ.Δ., ο οποίος στις τελευταίες 30 ημέρες χάνει -5%, ρίχνοντας κάτω του +9% την απόδοση από τις αρχές του 2024.
Πάντως, αυτή η αναδίπλωση έχει δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου σε πολλές μετοχές, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές, προσφέροντας επιλεγμένα στηρίγματα.
Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο του εξαμήνου δίνει την ευκαιρία αναδιάταξης και ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων (window dressing), κάτι το οποίο συμβαίνει παραδοσιακά σε τέτοιες χρονικές περιόδους.
Απώλειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η νευρικότητα και η ανησυχία παραμένουν ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης Stoxx 600 να κινείται στο -0,17% και τις 513 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, παράλληλα, χάνει 0,4%
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινοβραδινό ανοδικό κλείσιμο, τα σημερινά futures της Wall Street προμηνύουν ελαφρώς αρνητικές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, με τον S&P 500 να παραμένει, πάντως, σε απόσταση αναπνοής από τις 5.500 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)