Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

Οκτώ μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν παρά την αναδίπλωση του Γ.Δ.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται σε πορεία αναδίπλωσης, έχοντας υποχωρήσει κατά 6,5% σε σχέση με τα φετινά υψηλά (1.502 μονάδες), αλλά ο επενδυτής εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλες και ικανοποιητικές αποδόσεις από τις αρχές του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, σχεδόν το 1/3 των εισηγμένων, δηλαδή οκτώ από τις συνολικά 25, εμφανίζει θετική μεταβολή άνω του +20% μέσα στο 2024. Μάλιστα, σε τρεις περιπτώσεις, η φετινή άνοδος ξεπερνά το άκρως εντυπωσιακό +30%.

Με κέρδη άνω του 30%

Στην κορυφή των αποδόσεων, συγκεκριμένα, φιγουράρει η μετοχή της Titan Cement, η οποία κερδίζει 37,5% από τις αρχές του έτους, έχοντας σκαρφαλώσει στην περιοχή των 30 ευρώ -για πρώτη φορά από τον μετασχηματισμό του Ομίλου. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μια μίνι διόρθωση 8% από τις κορυφές των 32,2 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10/5).

Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η μεταβολή για τη Cenergy, η μετοχή της οποίας αναρριχάται κατά 35% και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να υπερβαίνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Sarantis, αν και έχει υποχωρήσει κατά 11,5% από τα υψηλά έτους (12,4 ευρώ στις 2/4), εξακολουθεί να προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 31%.

Ράλι τουλάχιστον 20%

Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η μετοχή της Eurobank, η οποία με ράλι 29,5% από τις αρχές του 2024 «ίπταται» σταθερά άνω των 2 ευρώ (υψηλό 8,5 ετών), απολαμβάνοντας μια κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 7,6 δισ. ευρώ -Νο.2 πολυτιμότερη εισηγμένη και Νο.1 πολυτιμότερη τράπεζα στο ταμπλό.

Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κεφαλαιοποιώντας το mega – deal για την Τέρνα Ενεργειακή, φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών (> 16 ευρώ), έχοντας αναρριχηθεί κατά 27% μέσα στο 2024 και έχοντας πετύχει μια αποτίμηση 1,7 δισ. ευρώ.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στη μετοχή της Τέρνα Ενεργεακή, η οποία διευρύνεται κατά 22% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα 20 ευρώ, τα οποία αποτελούν και το αντίτιμο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στους Άραβες της Masdar.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola, έχοντας διασπάσει τις αντιστάσεις των 30 ευρώ, βρίσκεται μία ανάσα από τα προ-πανδημίας υψηλά (32,8 ευρώ), καταγράφοντας αύξηση 22,5% από τον Ιανουάριο έως και σήμερα.

Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά την πρόσφατη υποχώρηση από τα πολυετή υψηλά των 8,6 ευρώ, εξακολουθεί να κερδίζει τουλάχιστον 21% μέσα στο 2024, με την κεφαλαιοποίησή της να διατηρείται κοντά στο ορόσημο των 7 δισ. ευρώ.

Οι υψηλότερες φετινές αποδόσεις στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

• Titan Cement +37,5%
• Cenergy +35%
• Σαράντης +31%
• Eurobank +29,5%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +27%
• Coca Cola +22,5%
• Τέρνα Ενεργειακή +22%
• Εθνική Τράπεζα +21%

Τσαμάζ: Τα 14 χρόνια που άλλαξαν τον ΟΤΕ – Οι στιγμές ορόσημο και η επόμενη επαγγελματική στέγη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)