Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί συνεχίζονται οι απώλειες – Η κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών

«Απαραβίαστες» από τις 19 Απριλίου οι 1.400 μονάδες

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου και του α’ εξαμήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον καλείται να υπερασπιστεί τα πολύτιμα στηρίγματα των 1.400 μονάδων.

Έχοντας ήδη τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται το αρνητικό κλίμα να «δοκιμάσει» τις αντοχές των κρίσιμων ορίων, τα οποία παραμένουν απαραβίαστα από τις 19 Απριλίου, δηλαδή εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Τυχόν απώλεια των 1.400 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα φέρει στο προσκήνιο αφενός τις 1.380 – 1.360 μονάδες, αφετέρου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες), ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση.

Χρηματιστήριο: 6+6 μετοχές που δεν ακολουθούν την άνοδο στο 12μηνο

Από την άλλη πλευρά, οι 1.460 μονάδες εξακολουθούν να συνιστούν τις βασικές αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέχει -6,5% από τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων (κλείσιμο στις 20 Μαΐου).

Όσον αφορά τα αίτια της εν εξελίξει αναδίπλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εξήγηση αφορά ένα κράμα αρνητικών εξελίξεων, το οποίο έχει επιδράσει δυσμενώς στο βραχυπρόθεσμο κλίμα.

Η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα διυλιστήρια, η πίεση της κυβέρνησης στις τράπεζες για το θέμα των χρεώσεων και τα σενάρια για πιθανή παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, η απουσία θετικών καταλυτών, η αποκοπή διαδοχικών μερισμάτων, η μη ένταξη του Χ.Α. σε watch list από τον MSCI και φυσικά, η κορύφωση του πολιτικού δράματος στη Γαλλία εν όψει του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή.

Όλα αυτά έχουν περιορίσει την επενδυτική ορατότητα και έχουν «ψαλιδίσει» την πρόθεση των traders για την ανάληψη ρίσκου. Εξ ου και η βραχυπρόθεσμη καθοδική πορεία του Γ.Δ., ο οποίος στις τελευταίες 30 ημέρες χάνει -5%, ρίχνοντας κάτω του +9% την απόδοση από τις αρχές του 2024.

Μεγάλου: Τα 7 χρόνια στο «τιμόνι», τα δύο ορόσημα και η ώρα της… επιβράβευσης

Πάντως, αυτή η αναδίπλωση έχει δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου σε πολλές μετοχές, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές, προσφέροντας επιλεγμένα στηρίγματα.

Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο του εξαμήνου δίνει την ευκαιρία αναδιάταξης και ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων (window dressing), κάτι το οποίο συμβαίνει παραδοσιακά σε τέτοιες χρονικές περιόδους.

Προς απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η νευρικότητα και η ανησυχία παραμένουν ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης Stoxx 600 να οδεύει προς ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινοβραδινό ανοδικό κλείσιμο, τα σημερινά futures της Wall Street προμηνύουν ελαφρώς αρνητικές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, με τον S&P 500 να παραμένει, πάντως, σε απόσταση αναπνοής από τις 5.500 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι χαμηλές πτήσεις του ΔΑΑ, το comeback του ΟΠΑΠ και το διπλό «ταμείο» της Intracom

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)