Skip to main content

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 το γιεν – Εξετάζεται η παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Το γιεν έχει χάσει περισσότερο από 12% φέτος

Το γεν υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδό του από το 1986, λόγω υποψίας παρέμβασης από πλευράς των ιαπωνικών αρχών για να στηρίξουν το νόμισμα.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,4% στα 160,39 (γεν) ανά δολάριο, ξεπερνώντας τα περασμένα επίπεδα που οδήγησαν τους αξιωματούχους να παρέμβουν στην αγορά τον Απρίλιο. Το γεν έχει χάσει περισσότερο από 12% φέτος, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών, πλήττοντας τους Ιάπωνες καταναλωτές και προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στις επιχειρήσεις.

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στην Ιαπωνία – όπου το κόστος δανεισμού παραμένει κοντά στο μηδέν – και στις ΗΠΑ διατήρησαν την πίεση στο γιεν.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Παρασκευή, και πώς αυτά θα τα επεξεργαστεί η Federal Reserve.

Πολλά διακυβεύονται για την Ιαπωνία, η οποία δαπάνησε το ποσό ρεκόρ των 9,8 τρισεκατομμυρίων γιεν (61,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις της. Η Citigroup  εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα ύψους 200 έως 300 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε εκστρατεία.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι στο Τόκιο έχουν περιορίσει την αντίδρασή τους σε προφορικές προειδοποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki δήλωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά και ότι θα λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα εφόσον χρειάζεται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg