Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε θέση οδηγού οι πωλητές για 3η συνεδρίαση

Πιέσεις σε Metlen - Motor Oil λόγω της αποκοπής του μερίσματος

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αποκοπές μερισμάτων να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και να διατηρούν τους πωλητές σε θέση οδηγού για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Το σημαντικό για τον Γενικό Δείκτη είναι η υπεράσπιση των στηριγμάτων των 1.400 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το βασικό ανάχωμα πριν τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.339 μονάδες).

Πάντως, η ελληνική αγορά δείχνει να έχει ξεμείνει από… καύσιμα κι αυτό την δυσκολεύει αισθητά να κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 1.460 μονάδων, οι οποίες αγνοούνται από τα τέλη του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 1.415,30 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.420,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.414,25 έως 1.419,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen υποχωρεί κατά τουλάχιστον 3%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 1,5 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στη Motor Oil («κόβει» μέρισμα 1,4 ευρώ), η οποία χάνει άνω του 4%.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος απέχει 9% από τα φετινά υψηλά, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,15% και τις 1.229 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,37 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -0,28% και τα 7,798 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,85% και το 1,4615 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank, στον απόηχο της έγκρισης για τη δημόσια πρόταση στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, διευρύνεται στο +0,56% και τα 2,14 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,36% και 3.430 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί στο -3% και τα 35,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Motor Oil κατρακυλά στο -4,3% και τα 24 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ χάνει 1,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται στο +1% και τα 11,1 ευρώ. Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, δε, αυξάνονται πέριξ του +1,5%, με τη δεύτερη να αγγίζει τα 14 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,23% και 2.277 μονάδες), η μετοχή της Intralot συνεχίζει σε θετικό έδαφος και φθάνει στο 1,16 ευρώ (+1,2%). Η μετοχή της Profile ακολουθεί στο +0,9% και τα 4,59 ευρώ. Στον αντίποδα, η δικαστική ήττα για το έργο στον Λίβανο ωθεί στο -3% τη μετοχή της ΑΒΑΞ. Πτώση κατά 1,6% εμφανίζει και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακή.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

Στενός εύρος διακυμάνσεων

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μεταξύ 1.400 – 1.460 μονάδων εξακολουθεί να πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως το τέλος του Ιουνίου, αλλά και του α’ εξαμήνου.

Με το mega – deal γα την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή να έχει ήδη ανακοινωθεί και τον MSCI να μην κάνει το χατίρι στην Ελλάδα, διατηρώντας το Χ.Α. στις Αναδυόμενες Αγορές, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει… ξεμείνει χωρίς ιδιαίτερα καύσιμα.

Αυτό την καθιστά εκ νέου ευάλωτη στη διεθνή νευρικότητα/μεταβλητότητα, δεδομένου ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας και στον κίνδυνο να προκύψει κυβερνητική αστάθεια στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, οι διαδοχικές αποκοπές μερισμάτων έρχονται -κατά παράδοση- να εντείνουν τις εντολές πώλησης στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι χθες «έκοψαν» το δικαίωμα στη φετινή επιβράβευση συνολικά 10 εισηγμένες, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Metlen (1,5 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1,4 ευρώ/μετοχή) και Fourlis (0,12 ευρώ/μετοχή).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, επίσης, στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος απέχει πλέον 9% από τα πρόσφατα υψηλά, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και η δεύτερη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ανδρεάδης: Οι Power Rangers, το «computer για παιδιά» και το… μηδενικό χρέος

Η πρόσφατη δήλωση, δε, του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για πιθανή παρέμβαση του κράτους στο θέμα των χρεώσεων, έρχεται να εντείνει την ανησυχία στον κλάδο, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με την αναδίπλωση από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 5,5%. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη σημαντική άνοδο του α’ εξαμήνου, η οποία κυμαίνεται πέριξ του +10%.

Από τεχνικής πλευράς, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ταυτόχρονα βλέπει τις πρώτες αντιστάσεις στις 1.460 μονάδες. Ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών τοποθετείται στις 1.339 μονάδες.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,47% και τις 520 μονάδες, αν και η επενδυτική νευρικότητα εκτιμάται ότι θα παραμείνει κυρίαρχη εν όψει των γαλλικών εκλογών (στις 30 Ιουνίου ο α’ γύρος).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή επιστροφή του S&P 500 σε θετικό έδαφος, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, ενόσω οι traders στρέφουν το βλέμμα στα στοιχεία πληθωρισμού της Παρασκευής (τιμές προσωπικών δαπανών).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ασταμάτητο ράλι στη Cenergy και το περιθώριο για +65% στην Aegean

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)