Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζονται οι αποκοπές μερισμάτων – Τάση από το εξωτερικό

EUROKINISSI

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων μεταξύ 1.400 – 1.460 μονάδων εξακολουθεί να πορεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις έως το τέλος του Ιουνίου, αλλά και του α’ εξαμήνου.

Με το mega – deal γα την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή να έχει ήδη ανακοινωθεί και τον MSCI να μην κάνει το χατίρι στην Ελλάδα, διατηρώντας το Χ.Α. στις Αναδυόμενες Αγορές, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει… ξεμείνει χωρίς ιδιαίτερα καύσιμα.

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

Αυτό την καθιστά εκ νέου ευάλωτη στη διεθνή νευρικότητα/μεταβλητότητα, δεδομένου ότι όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας και στον κίνδυνο να προκύψει κυβερνητική αστάθεια στη Νο.2 οικονομία της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, οι διαδοχικές αποκοπές μερισμάτων έρχονται -κατά παράδοση- να εντείνουν τις εντολές πώλησης στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι χθες «έκοψαν» το δικαίωμα στη φετινή επιβράβευση συνολικά 10 εισηγμένες, ενώ σήμερα είναι η σειρά των Metlen (1,5 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1,4 ευρώ/μετοχή) και Fourlis (0,12 ευρώ/μετοχή).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, επίσης, στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος απέχει πλέον 9% από τα πρόσφατα υψηλά, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πρώτη να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και η δεύτερη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ανδρεάδης: Οι Power Rangers, το «computer για παιδιά» και το… μηδενικό χρέος

Η πρόσφατη δήλωση, δε, του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για πιθανή παρέμβαση του κράτους στο θέμα των χρεώσεων, έρχεται να εντείνει την ανησυχία στον κλάδο, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 1.420 μονάδων, με την αναδίπλωση από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων να υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 5,5%. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί τη σημαντική άνοδο του α’ εξαμήνου, η οποία κυμαίνεται πέριξ του +10%.

Από τεχνικής πλευράς, οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στήριγμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ταυτόχρονα βλέπει τις πρώτες αντιστάσεις στις 1.460 μονάδες. Ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών τοποθετείται στις 1.339 μονάδες.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς ένα θετικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, αν και η επενδυτική νευρικότητα εκτιμάται ότι θα παραμείνει κυρίαρχη εν όψει των γαλλικών εκλογών (στις 30 Ιουνίου ο α’ γύρος)

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή επιστροφή του S&P 500 σε θετικό έδαφος, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, ενόσω οι traders στρέφουν το βλέμμα στα στοιχεία πληθωρισμού της Παρασκευής (τιμές προσωπικών δαπανών).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ασταμάτητο ράλι στη Cenergy και το περιθώριο για +65% στην Aegean

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)