Skip to main content

Wall Street: Η ανάκαμψη των μετοχών της Nvidia καθοδήγησε S&P και Nasdaq

REUTERS/Brendan McDermid

Η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε 6,7%

Η ανάκαμψη των μετοχών της Nvidia ήταν αυτή που καθοδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, S&P 500 και Nasdaq, μία ημέρα μετά το sell off στη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού κατασκευής τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 5.469,30 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,26% στις 17.717,65 μονάδες. Και οι δύό δείκτες τερμάτισαν ένα τριήμερο καθοδικό σερί. Αντίθετα, ο Dow Jones απώλεσε 299,05 μονάδες ή 0,76% κλείνοντας στις 39.112,16 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε 6,7%, παρότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας είχε υποχωρήσει περισσότερο από 6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 19 Απριλίου, οπότε είχε απωλέσει το 10% της αξίας της.

Η πτώση αυτή οδήγησε την Nvidia, το «αγαπημένο παιδί» της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλον διόρθωσης, με πτώση άνω του 13%, παρασύροντας στο «κόκκινο» και άλλες εταιρείες ημιαγωγών, μεταξύ των οποίων Super Micro Computer, Qualcomm και Broadcom.

Oι απώλειες της Nvidia οδήγησαν τον Nasdaq σε απώλειες άνω του 1% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο. Ο Nasdaq 100 γνώρισε επίσης την χειρότερη συνεδρίαση απο τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τις μετοχές τους στον κλάδο ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τον Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Ένωσης Ανεξάρτητων Συμβούλων, χαρακτήρισε την πτώση της Nvidia και άλλων μεγάλων ονομάτων από τον χώρο της τεχνολογίας προσωρινή διόρθωση.

«Η τεχνολογία καθοδηγεί και πάλι την αγορά και η Nvidia άλλαξε πρόσημο. Το φετινό έτος εξακολουθεί να είναι αφιερωμένο στην τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι αποτιμήσεις είναι αρκετά υψηλές, όμως το ράλι της ΑΙ έχει πολύ μεγαλύτερο υπόβαθρο από την φούσκα του dot.com. Όλες οι μετοχές που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις έχουν ισχυρή κερδοφορία», εξήγησε.

Ο επενδυτής παραμένει αισιόδοξος ότι η ανοδική αγορά θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντικαταστήσει τις επιτοκιακές μειώσεις ως κινητήρια δύναμη για να τροφοδοτεί το ράλι της αγοράς.

Αρκετά μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τεχνολολγίας, που σημείωσαν απώλειες στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση. Η Amazon ενισχύθηκε 0,4%, ενώ η Meta και η Google ανέκαμψαν περισσότερο από 2% εκάστη.

Ωστόσο, η SolarEdge Technololgies βούλιαξε 21% αφότου ανακοίνωσε τα σχέδιά της για έκδοση μετατρέψιμων τίτλων αξίας 300 εκατ. δολαρίων.