Skip to main content

Χρηματιστήριο: 6+6 μετοχές που δεν ακολουθούν την άνοδο στο 12μηνο

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ Áèçíþí ôçí ÔåôÜñôç 13 Öåâñïõáñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Εμφανίζουν απώλειες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023

Με τον Γενικό Δείκτη να «κρατά» τις στηρίξεις των 1.420 – 1.400 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να διατηρεί μια διψήφια απόδοση στο τελευταίο 12μηνο, η οποία αγγίζει το +11%.

Ωστόσο, υπάρχουν 6+6 μετοχές της Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ακολουθήσει την ανοδική κίνηση, απέχοντας από το… πάρτι και υπο-αποδίδοντας σε σχέση με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη.

Στα blue chips, συγκεκριμένα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά τουλάχιστον 18% μέσα στο προηγούμενο έτος, έχοντας αναδιπλωθεί στην περιοχή των 5,5 ευρώ και έχοντας απολέσει σχεδόν 23% από τις κορυφές των 7 ευρώ (κλείσιμο 5/7/2023). Το αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολείπεται των 600 εκατ. ευρώ.

Σε διψήφια επίπεδα (-14%) υπολογίζεται και η ετήσια κάμψη για τη μετοχή της Autohellas, η οποία διανύει μια περίοδο σταθερής διόρθωσης, μετά την πρόσφατη αναρρίχηση στα ιστορικά υψηλά των 14 ευρώ.

Περιστέρης: Το άμεσο όφελος των 260 εκατ. ευρώ και η επόμενη -δίχως την ΤΕΝΕΡΓ- ημέρα

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, από την πλευρά της, χάνει 11,5% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, απέχοντας τουλάχιστον 26% από τις κορυφές των 2,4 ευρώ. Αυτή η κάμψη, πάντως, έχει καταστήσει αρκετά ελκυστική τη μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 10x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,7x.

ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, παράλληλα, καταγράφουν μια σταθερή υποαπόδοση, διολισθαίνοντας κατά 9% μέσα στο προηγούμενο έτος, κάτι ωστόσο, το οποίο εξακολουθεί να μην δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη.

Ελκυστική είναι και η τρέχουσα αποτίμηση της Helleniq Energy, η οποία έχει απολέσει 5% στο τελευταίο 12μηνο, με αποτέλεσμα ο δείκτης P/E να έχει «πέσει» κάτω του 5x.

Μεσαία και Μικρά

Όσον αφορά τη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Dimand, πληρώνοντας το υψηλό discount σε όλο τον κλάδο των ακινήτων, μετρά απώλειες της τάξης του 34% σε ετήσια βάση, ενώ στο -27% ακολουθεί η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη κάτω των 4 ευρώ.

Austriacard, Quest, ΕΥΑΘ και Fourlis, επίσης, υποαποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζοντας πτώση από 15% έως 19% σε επίπεδο 12μηνου.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, τη μεγαλύτερη βουτιά παρουσιάζουν οι μετοχές των ΒΙΣ (-51%), Τρία Άλφα (-48%) και Προοδευτική (-40%), οι οποίες τελούν σε καθεστώς Επιτήρησης, ενώ οι μετοχές των ΕΛΤΟΝ, ΣΙΔΜΑ, Ικτινος, Τζιρακιάν και ΕΛΑΣΤΡΟΝ ακολουθούν με κάμψη άνω του 30%.

Οι μετοχές Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με τη μεγαλύτερη πτώση στο 12μηνο

• Dimand -34%
• Πλαστικά Θράκης -27%
• Austriacard -19%
• ΕΥΔΑΠ -18,5%
• Quest 17,5%
• ΕΥΑΘ -16%
• Fourlis -15%
• Autohellas -14%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -11,5%
• ΟΠΑΠ -9%
• ΟΤΕ -9%
• Ηelleniq Energy -5,5%

Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)