Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ταλαιπωρείται, εδώ και αρκετές ημέρες, σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.400 έως τις 1.460 μονάδες. Εάν και οι απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο δεν ξεπερνούν το 0,5%, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά δεν διανύει και την καλύτερη δυνατή περίοδο. Κι αυτό καθίσταται πιο αντιληπτό, αν αναλογιστούμε ότι η αναδίπλωση από τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων ανέρχεται στο -5,4%.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, για πολλούς αναλυτές, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την «αντοχή» των 1.400 μονάδων να αποτελεί το βασικό ζητούμενο, καθώς σε ενδεχόμενο απώλεια των στηριγμάτων, ανοίγει ο δρόμος αρχικά για τις 1.380 – 1.360 μονάδες και μετέπειτα για τις 1.339 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον μέσο όρο των 200 ημερών. «Η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να “στραβώνει” σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο έγκυρος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Χρηματιστήριο: 13 εισηγμένες που μοιράζουν άμεσα 691 εκατ. ευρώ
Ο παράγοντας Γαλλία
Είναι σαφές ότι οι τέσσερις συνεδριάσεις του Γ.Δ. έως το τέλος του μήνα θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την κορύφωση του… δράματος στη Γαλλία, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή (30/6) θα διεξαχθεί ο α’ γύρος των βουλευτικών εκλογών. Το αποτέλεσμα της κάλπης, σε συνάρτηση και με τον β’ γύρο της 7ης Ιουλίου, θα διαμορφώσει τα επίπεδα πολιτικής σταθερότητας της Νο.2 οικονομίας της Γηραιά Ηπείρου, η οποία μην ξεχνάμε ότι μέσα στο 2025 θα χρειαστεί να εκλέξει και νέο πρόεδρο.
Όπως είναι ευρέως γνωστό, η κυβερνητική αστάθεια συνιστά το χειρότερο δυνατό σενάριο όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς η έλλειψη πολιτικής προβλεψιμότητας αποτελεί παραδοσιακό εχθρό των αγορών, όπως διδαχθήκαμε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα της κάλπης, λοιπόν, αφορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται ευάλωτο στις εξωγενείς προκλήσεις.
«Θα χρειαστεί να φτάσουμε έως τις 7/7 για να γνωρίσουμε τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών ή και ακόμη περισσότερο για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία κι αν η τυχόν συγκυβέρνηση του Μακρόν με το Εθνικό Μέτωπο θα σημαίνει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής και θέσεις που διαφοροποιούνται από εκείνες των Βρυξελών. Ως τότε, η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στις αγορές και οι διαχειριστές θα προκρίνουν συντηρητικές στρατηγικές» εξηγεί ενδεικτικά ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
«Κόβονται» μερίσματα 691 εκατ. ευρώ
Από εκεί και πέρα, μεταβλητότητα αναμένεται να ασκήσει και το μπαράζ αποκοπών για τα δικαιώματα είσπραξης των εταιρικών επιβραβεύσεων, καθώς μόνο σήμερα και αύριο «κόβουν» μέρισμα συνολικά 13 εισηγμένες, εκ των οποίων αναμφίβολα ξεχωρίζουν οι Metlen (1,5 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1,4 ευρώ/μετοχή), ΟΠΑΠ (0,25 ευρώ/μετοχή), Titan Cement (0,85 ευρώ/μετοχή), Viohalco (0,12 ευρώ/μετοχή), Cenergy (0,08% ευρώ/μετοχή) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (0,0,4 ευρώ/μετοχή). Συνολικά στο διήμερο, οι αποκοπές αφορούν μερίσματα 691 εκατ. ευρώ.
Πάντως, εξαιρώντας τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η χαμηλή επενδυτική ορατότητα και η εξωγενής πολιτική αβεβαιότητα έχουν επιδράσει αρνητικά, η γενικότερη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει θετική. Κάτι, το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό (πολλά P/E βρίσκονται κάτω του 10x), στα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη, στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, στα σταθερά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και στα διαδοχικά επιχειρηματικά deals, τα οποία δημιουργούν νέες αξίες για τους μετόχους και ενισχύουν τη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών.
Κάπως έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024, δηλαδή από τις αρχές του έτους, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να διαμορφώνεται στο +10%, με τα σωρευτικά κέρδη της τελευταίας 3ετίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της HellasFin, να αγγίζουν το +53% και την κεφαλαιοποίηση να κυμαίνεται σταθερά πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 100 δισ. ευρώ. Μια ενδεχόμενη σταθεροποίηση της αγοράς στην περιοχή των 1.445 – 1.450 μονάδων, μάλιστα, θα εκπέμψει σήμα… ασφάλειας στους επενδυτές, δεδομένου ότι θα έχουν τεθεί οι βάσεις ολοκλήρωσης του πρόσφατου πτωτικού κύματος.
Οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη
• -5,4% από τις 20/5 (υψηλά έτους)
• -4,8% στις τελευταίες 30 ημέρες
• +10,1% από τις αρχές του 2024
• +9,6% στους τελευταίους 6 μήνες
• +11,9% στους τελευταίους 12 μήνες
• +52,9% στα τελευταία 3 έτη
Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)