Skip to main content

Χρηματιστήρια: Διακυμάνσεις στην Ευρώπη – Απώλειες στην Ασία

REUTERS/Staff

Το βλέμμα στα οικονομικά στοιχεία της εβδομάδας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα οικονομικά στοιχεία και αποφάσεις για τα επιτόκια.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο άνοιγμα των συναλλαγών της εβδομάδας, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι μετοχές των ορυχείων βυθίστηκαν κατά 1%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόσθεσαν 1,1%.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται 0,22%, ενώ στο +0,15% διαπραγματεύεται ο CAC. Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βίωσαν μια ασταθή εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και ανακοινώσεις στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ακολουθούν οι αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένονται τα στοιχεία του ΑΕΠ από Ισπανία και Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κυρίως καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Αυστραλία και την Ιαπωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street παρέμειναν αμετάβλητα στις νυχτερινές συναλλαγές της Κυριακής, καθώς η αγορά πρόκειται να εισέλθει στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σήμερα κλειστό λόγω της Αργίας του Αγίου Πνεύματος.