Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα (21/6) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Το mega – deal στην Τέρνα Ενεργειακή εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ ταυτόχρονα «μουδιασμένη» είναι η αγορά από την απόφαση του MSCI να μην εντάξει το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.
Κι όλα αυτά, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών, κάτι το οποίο αναμένεται να φέρει εκτόξευση της αξίας των συναλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.423,49 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.421,71 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.421,65 έως 1.425,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, Helleniq Energy και Motor Oil δυσκολεύονται να αντιδράσουν μετά το σοκ της έκτακτης φορολογίας. Από εκεί και πέρα, ο Titan επιχειρεί να ανακτήσει τα 30 ευρώ, η Coca – Cola επιστρέφει άνω των 32 ευρώ, ενώ η Intrakat πέφτει κάτω των 5 ευρώ.
Αμετάβλητες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,04% και τις 1.247 μονάδες, παραμένοντας σε απόσταση άνω του 7% σε σχέση με τα φετινά υψηλά (1.349 μονάδες).
Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,30% και το 1,5245 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς κινείται στο +0,14% και τα 3,504 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,10% και τα 2,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σταθερή στα 8,08 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 3.450 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται στο +1,1% και τα 32,1 ευρώ, με τη μετοχή της Titan Cement να επιχειρεί την εκ νέου υπέρβαση των 30 ευρώ. Helleniq Energy και Motor Oil, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, επηρεασμένες από τον έκτακτο φόρο στα κέρδη του 2023. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos διολισθαίνει στο -0,9% και τα 35,4 ευρώ. Cenergy, Jumbo και ΟΤΕ ακολουθούν με απώλειες έως 0,6%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,13% και 2.260 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει θετικά στο +2% και τα 3,87 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Αλουμύλ, Intralot και ΟΛΠ να έπονται πέριξ του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ αναδιπλώνεται στο -1,20% και χάνει τα 5 ευρώ. ΑΒΑΞ, Intrakat και Ideal υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%
Συνολικά στο χρηματιστήριο ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99 δισ. ευρώ.
Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα
«Πλούσια» η σημερινή ατζέντα
«Γεμάτη» είναι η σημερινή ημέρα (τελευταία της εβδομάδας) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αποτιμήσει και να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε το mega-deal στην Τέρνα Ενεργειακή, από το οποίο ωφελείται κυρίως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (θα βάλει στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ), αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% από τους Άραβες της Masdar.
Από την άλλη πλευρά, ο οίκος MSCI δεν έκανε το χατίρι στην Ελλάδα και δεν ενέταξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. παραμένει στις αναδυόμενες αγορές, όπου είχε υποβαθμιστεί πριν 11 χρόνια, δηλαδή το 2013.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας στα περσινά υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων, με τις μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy να αντιδρούν πτωτικά σ’ αυτήν την είδηση.
Μάλιστα, χθες υπήρξαν φήμες για έκτακτη φορολόγηση και στις τράπεζες, κάτι το οποίο εντέλει διαψεύστηκε από πηγές του Μαξίμου. Εάν θυμάστε, αντίστοιχη φημολογία είχε υπάρξει και πέρυσι.
Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την αμφίβολη πορεία μείωσης των επιτοκίων, διαμορφώνουν ένα κλίμα στασιμότητας και χαμηλής επενδυτικής ορατότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, έχοντας αναδιπλώσει κατά 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 10% από τις αρχές του έτους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι 1.400 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι σήμερα έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE Russell.
Ταυτόχρονα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στον «25άρη», παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών, η οποία μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθεί στον MID CAP («φεύγουν» Premia και Αλουμύλ).
Μικρές μεταβολές στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η μεταβλητότητα συνεχίζεται στις αγορές της Ευρώπης, με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,14% και τις 518 μονάδες. Απώλειες κατά 0,5% εμφανίζει και ο FTSE MIB στην Ιταλία.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την πρόσκαιρη υπέρβαση των 5.500 μονάδων, ο S&P 500 δείχνει να σταθεροποιείται κοντά στα ιστορικά υψηλά, ενόσω τα futures δείχνουν ένα οριακό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -10% στην Πειραιώς και τα… απόνερα στα δύο διυλιστήρια
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)