Skip to main content

Χρηματιστήριο: Απογοήτευση από τον MSCI, σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών

«Πλούσια» η ατζέντα της ημέρας

«Γεμάτη» είναι η σημερινή ημέρα (τελευταία της εβδομάδας) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αποτιμήσει και να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε το mega-deal στην Τέρνα Ενεργειακή, από το οποίο ωφελείται κυρίως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (θα βάλει στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ), αλλά και οι υπόλοιποι μέτοχοι, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% από τους Άραβες της Masdar.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος MSCI δεν έκανε το χατίρι στην Ελλάδα και δεν ενέταξε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. παραμένει στις αναδυόμενες αγορές, όπου είχε υποβαθμιστεί πριν 11 χρόνια, δηλαδή το 2013.

Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας στα περσινά υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων, με τις μετοχές των Motor Oil και Helleniq Energy να αντιδρούν πτωτικά σ’ αυτήν την είδηση.

Μάλιστα, χθες υπήρξαν φήμες για έκτακτη φορολόγηση και στις τράπεζες, κάτι το οποίο εντέλει διαψεύστηκε από πηγές του Μαξίμου. Εάν θυμάστε, αντίστοιχη φημολογία είχε υπάρξει και πέρυσι.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την αμφίβολη πορεία μείωσης των επιτοκίων, διαμορφώνουν ένα κλίμα στασιμότητας και χαμηλής επενδυτικής ορατότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, έχοντας αναδιπλώσει κατά 5,5% από τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 10% από τις αρχές του έτους.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι 1.400 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.

Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Μην ξεχνάμε, δε, ότι σήμερα έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών σε FTSE Russell.

Ταυτόχρονα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στον «25άρη», παίρνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών, η οποία μαζί με την Optima Bank, θα εισαχθεί στον MID CAP («φεύγουν» Premia και Αλουμύλ).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το -10% στην Πειραιώς και τα… απόνερα στα δύο διυλιστήρια

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)