Απόλυτος πρωταγωνιστής των deals αναδεικνύεται το τελευταίο 9μηνο ο ενεργειακός κλάδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη συμφωνία της αραβικής Masdar για την απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή να προστίθεται σε μια αλυσίδα μεγάλων συμφωνιών, συμπράξεων, εξαγορών και placements, συνολικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία αλλάζουν άρδην το ενεργειακό τοπίο της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το αντίτιμο, δε, των περίπου 2,4 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή (θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών) έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη ελκυστικότητα, καθώς και τις τεράστιες προοπτικές του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου αποδεικνύεται η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή στην ιστορία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ευρωπαϊκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, το θετικό στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι η Τέρνα Ενεργειακή δεν αποτελεί ούτε το πρώτο, ούτε και το τελευταίο χρηματιστηριακό deal σ’ αυτό τον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο. Συμπράξεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις και πωλήσεις μετοχών απαρτίζουν ένα δυναμικό παζλ, το οποίο συνθέτει το προφίλ μιας ακμάζουσας ενεργειακής αγοράς, με θετικές επιδράσεις στις αποτιμήσεις όλων των πρωταγωνιστών.
Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι
Τα 8 μεγάλα deals
Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, είχε προηγηθεί η μεγάλη συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Metlen, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 90 ενεργειακών έργων, ισχύος έως 2GW, σε τέσσερις διαφορετικές χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία). Τον Μάιο, δε, ακολούθησε και η πώληση του 5% των μετοχών της Metlen από τον βασικό μέτοχο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, έναντι του χρηματικού ποσού των 255 εκατ. ευρώ (35,5 ευρώ/μετοχή).
Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν υποδεχθούμε το 2024, Intrakat και ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν προλάβει να ανακοινώσουν τη mega – συνέργεια για την από κοινή ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ισχύος 2,7 GW, σε ένα deal δυνητικής αξίας έως κι άνω του 1 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΗ είχε εξαγοράσει την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, σε μία στρατηγική κίνηση διείσδυσης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσιάζει και η Motor Oil, η οποία τον Ιανουάριο απέκτησε το εναπομείναν 25% της Anemos από την Ελλάκτωρ έναντι 123,5 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της αρχικής αγοράς του 75% στα τέλη του 2022. Και μην ξεχνάμε ότι η Motor Oil βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ηλέκτωρ, επίσης θυγατρικής της Ελλάκτωρ, για την οποία εκκρεμεί η ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών. Το deal ανέρχεται σε 114,7 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά το 94,4% των μετοχών της Ηλέκτωρ (το υπόλοιπο ποσό ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα). Πριν λίγες ημέρες, παράλληλα, ο Όμιλος έκανε το βήμα επέκτασης στη Ρουμανία, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία (49%) για την ανάπτυξη ΑΠΕ, ισχύος 86 MW.
Στασινόπουλος: Το «απόθεμα» 130 εκατ. ευρώ, το ράλι 180% και η επόμενη μεγάλη της Τεχνολογίας (;)
Έπεται και συνέχεια (;)
Και το σημαντικότερο είναι ότι τα χρυσοφόρα deals της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσουν εδώ. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου στους Άραβες της Masdar, το βλέμμα στρέφεται στη Helleniq Energy, η οποία δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών, όπως ακριβώς είχε πράξει επιτυχημένα και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η οικογένεια Λάτση και το ελληνικό δημόσιο, είχαν παραχωρήσει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου, σε μια επιχειρηματική κίνηση αξίας 235 εκατ. ευρώ. Βέβαια, προς το παρόν οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν «παγώσει», κάτι το οποίο ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει μετά την παρέλευση του καλοκαιριού.
Τέλος, όσον αφορά την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η εισηγμένη αναμένει άμεσες εξελίξεις στο μέτωπο των οικονομικών προσφορών για τον εν εξελίξει διαγωνισμό διάθεσης του 20% των μετοχών της «Αριάδνης», εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής σύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
Τα 8 σημαντικότερα ενεργειακά deals του τελευταίου 9μηνου
• Τέρνα Ενεργειακή – Masdar 2,4 δισ. ευρώ (εξαγορά)
• Metlen – ΔΕΗ 2 δισ. ευρώ (σύμπραξη)
• Metlen 255 εκατ. ευρώ (placement)
• Intrakat – ΔΕΗ 1 δισ. Ευρώ (σύμπραξη)
• ΔΕΗ – Enel Romania 1,14 δισ. ευρώ (εξαγορά)
• Motor Oil – Anemos 123,5 εκατ. ευρώ (εξαγορά)
• Motor Oil – Ηλέκτωρ 114,7 εκατ. ευρώ (εξαγορά)
• Helleniq Energy 235 εκατ. ευρώ (placement)
Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)