Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το deal στην ΤΕΡΝΑ συντηρεί την ανοδική αντίδραση

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις του MSCI για τη watch list

Το θετικό πρόσημο προσπαθεί να κρατήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο θέτει τις βάσεις για την 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενόσω ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει εκ νέου τις 1.430 μονάδες.

Η είδηση της ημέρας είναι, αναμφίβολα, το μεγάλο deal στην Τέρνα Ενεργειακή για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου (20 ευρώ/μετοχή), ενώ η πρόθεση της αραβικής Masdar για δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους εκτιμάται ότι θα πλημμυρίσει την αγορά με πρόσθετη ρευστότητα, η οποία μερικώς θα επιστρέψει στο Χ.Α..

Από εκεί και πέρα, η Λεωφόρος Αθηνών αναμένει και την ετυμηγορία του MSCI για την ένταξη ή μη του Χρηματιστηρίου σε watch list (λίστα παρακολούθησης), με τελικό στόχο την αναβάθμιση σε αναπτυγμένες αγορές.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,56% και διαμορφώνεται στις 1.434,16 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.426,20 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.429,85 έως 1.434,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 10 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές, καταγράφοντας άνοδο προς νέα υψηλά. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι Εθνική – Eurobank. Από την άλλη πλευρά, ο έκτακτος φόρος στα διυλιστήρια ασκεί πιέσεις στις Motor Oil και Helleniq Energy.

Κέρδη 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει ανοδικά για 3η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,91% και τις 1.272 μονάδες, απέχοντας περίπου 5,5% από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +1,44% και τα 2,117 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνεται στο +1,17% και τα 8,288 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,45% και το 1,551 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,20% και τα 3,57 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,70% και 3.479 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτινάσσεται στο +1,9% και τα 16,9 ευρώ, οδεύοντας προς νέο υψηλό 24ετίας. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σκαρφαλώνει στα 19,3 ευρώ. ΔΕΗ, Viohalco, Jumbo και Autohellas, παράλληλα, αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil οπισθοχωρεί κατά 1,3% και η μετοχή της Helleniq Energy κατά 0,5%, ως απόρροια της φορολογίας στη διύλιση.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 2.283 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm ξεχωρίζει θετικά στο +2% και το 0,87 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Profile και Fourlis να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ περιορίζεται στο -0,9% και τα 2,20 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Q&R, η μετοχή της οποίας αντιδρά στο +8,7%, εν μέσω της μεταστροφής των βασικών μετόχων προς την επιλογή της έκδοσης ομολογιακού δανείου αντί της ΑΜΚ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.

Στασινόπουλος: Το «απόθεμα» 130 εκατ. ευρώ, το ράλι 180% και η επόμενη μεγάλη της Τεχνολογίας (;)

Στο επίκεντρo ΤΕΡΝΑ και MSCI

Με μια εξαιρετική είδηση ξεκινά η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Τέρνα Ενεργειακή να ανακοινώνει το deal με τους Άραβες της Masdar για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) έναντι 20 ευρώ/μετοχή. Φυσικά, στους μεγάλους ωφελημένους του deal είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το 37,9% των μετοχών, αλλά και ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος κατέχει άμεσα το 11,0%.

Το γεγονός, δε, ότι οι Άραβες, σε δεύτερο χρόνο, προτίθενται να προβούν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει μεγάλη ρευστότητα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα επιστρέψει στην εγχώρια αγορά, με τη μορφή νέων επενδυτικών κινήσεων.

Από εκεί και πέρα, η Λεωφόρος Αθηνών αναμένει εντός της ημέρας και την ετυμηγορία του MSCI, ο οποίος θα προχωρήσει στην καθιερωμένη επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης των Χρηματιστηρίων. Όλοι ευελπιστούν ότι το report θα προβλέπει την ένταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12 έως 24 μηνών.

Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι

Όλα αυτά αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη σημερινή επενδυτική ψυχολογία, η οποία το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται -σχεδόν αποκλειστικά- από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη -και δη στη Γαλλία, η οποία βαδίζει προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7η Ιουλίου.

Η χαμηλή επενδυτική ορατότητα έχει καταστήσει αρκετά πιο φειδωλούς τους αγοραστές, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται αυτή η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στη Λεωφόρο Αθηνών δεν δείχνει να έχει αλλάξει, με την πολιτική σταθερότητα να είναι εξασφαλισμένη έως το 2027, τις εισηγμένες να βελτιώνουν την κερδοφορία τους, τις μερισματικές αποδόσεις να αυξάνονται και τα μακροοικονομικά στοιχεία να παραμένουν ανθεκτικά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης απέχει τουλάχιστον 5% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.

Στάση αναμονής στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 τηρεί στάση αναμονής στο +0,13% και τις 514 μονάδες, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα αφενός στη σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων, αφετέρου στην πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου από τη Γαλλία έπειτα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αργία, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα θετικό άνοιγμα, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων και τη μετοχή της Nvidia να συνεχίζει την αλματώδη πορεία προς τα διαδοχικά ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 3μήνου στη Motor Oil, τα νέα ρεκόρ στην Optima και οι δωρεάν μετοχές στην Ελλάκτωρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)