Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Χαμόγελα» για την ΤΕΡΝΑ, αναμονή για τον MSCI

Alexandros Michailidis / SOOC

Η επενδυτική κοινότητα αναμένει την απόφαση του MSCI

Με μια εξαιρετική είδηση ξεκινά η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Τέρνα Ενεργειακή να ανακοινώνει το deal με τους Άραβες της Masdar για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) έναντι 20 ευρώ/μετοχή. Φυσικά, στους μεγάλους ωφελημένους του deal είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το 37,9% των μετοχών, αλλά και ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος κατέχει άμεσα το 11,0%.

Το γεγονός, δε, ότι οι Άραβες, σε δεύτερο χρόνο, προτίθενται να προβούν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει μεγάλη ρευστότητα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα επιστρέψει στην εγχώρια αγορά, με τη μορφή νέων επενδυτικών κινήσεων.

Από εκεί και πέρα, η Λεωφόρος Αθηνών αναμένει εντός της ημέρας και την ετυμηγορία του MSCI, ο οποίος θα προχωρήσει στην καθιερωμένη επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης των Χρηματιστηρίων. Όλοι ευελπιστούν ότι το report θα προβλέπει την ένταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12 έως 24 μηνών.

Στασινόπουλος: Το «απόθεμα» 130 εκατ. ευρώ, το ράλι 180% και η επόμενη μεγάλη της Τεχνολογίας (;)

Όλα αυτά αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη σημερινή επενδυτική ψυχολογία, η οποία το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται -σχεδόν αποκλειστικά- από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη -και δη στη Γαλλία, η οποία βαδίζει προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7η Ιουλίου.

Η χαμηλή επενδυτική ορατότητα έχει καταστήσει αρκετά πιο φειδωλούς τους αγοραστές, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται αυτή η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στη Λεωφόρο Αθηνών δεν δείχνει να έχει αλλάξει, με την πολιτική σταθερότητα να είναι εξασφαλισμένη έως το 2027, τις εισηγμένες να βελτιώνουν την κερδοφορία τους, τις μερισματικές αποδόσεις να αυξάνονται και τα μακροοικονομικά στοιχεία να παραμένουν ανθεκτικά.

Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης απέχει τουλάχιστον 5% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η Ευρώπη αναμένει αφενός την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων, αφετέρου την πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου από τη Γαλλία έπειτα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, τα προσυμβόλαια του Stoxx 600 δείχνουν ένα επιφυλακτικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αργία, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα θετικό άνοιγμα, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων και τη μετοχή της Nvidia να συνεχίζει την αλματώδη πορεία προς τα διαδοχικά ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 3μήνου στη Motor Oil, τα νέα ρεκόρ στην Optima και οι δωρεάν μετοχές στην Ελλάκτωρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)