Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές, παρά το ράλι στη Motor Oil

Φωτ. EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς συνέχεια κινδυνεύει να… ξεμείνει η χθεσινή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές φαίνεται ότι υποκύπτουν εκ νέου στη νευρικότητα, αδυνατώντας να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει σε μικρή απόσταση από τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων, απέχοντας περίπου 5,5% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο 20/5).

Την ίδια στιγμή, η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό, με τον γαλλικό CAC 40 να χάνει σχεδόν 7,5% τον τελευταίο μήνα, σαφώς επηρεασμένος από τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά +0,08% και διαμορφώνεται στις 1.423,56 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.420,37 έως 1.428,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil κάνει άλμα 4%, χάρη στην έγκριση του μερίσματος (1,4 ευρώ/μετοχή) αλλά και στις ευοίωνες προοπτικές για την κερδοφορία του 2024. Από εκεί και πέρα, η Τέρνα Ενεργειακή επιστρέφει στα 19 ευρώ (+1%), ενώ οι Alpha Bank και Mytilineos περιορίζονται κατά 1%.

Χρηματιστήριο: Ράλι για τη Motor Oil – Η καλύτερη συνεδρίαση του 3μηνου

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,04% και τις 1.251 μονάδες, απέχοντας περίπου 8% από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,16% και το 1,53 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -0,22% και τα 3,557 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,056 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,49% και τα 8,14 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,05% και 3.445 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil εκτοξεύεται κατά 4% και επιστρέφει άνω των 25 ευρώ. Άνοδο κατά τουλάχιστον 2,8% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία συνεχίζει ανοδικά, ενώ οι μετοχές των Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύονται άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Mytilineos οπισθοχωρεί κατά 1,1%, με τις μετοχές των Titan Cement και Autohellas να χάνουν πέριξ του 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.273 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +2% και τα 3,1 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο +0,8% και τα 4,5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Dimand οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις των 8 ευρώ (-0,8%). Η μετοχή της Intracom, δε, συρρικνώνεται κατά 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

Επιστρέφει η νευρικότητα

Να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση δυσκολεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποκύπτει εκ νέου στη νευρικότητα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρείται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, δηλαδή σε ελάχιστη απόσταση από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτόν τον τρόπο, αδυνατεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά το καθοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο είχε οδηγήσει τον βασικό δείκτη σε μια αναδίπλωση έως 6,5% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Το σίγουρο είναι ότι ο «μπελάς» της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο παραδοσιακά εχθρεύονται οι αγορές, συνεχίζει να απασχολεί την Ευρώπη. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και για τις 7 Ιουλίου (β’ γύρος).

Έτσι, δεν αποκλείεται η τρέχουσα νευρικότητα να διατηρηθεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και γίνουμε σοφότεροι από το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική ορατότητα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα στη Γηραιά Ήπειρο κι αυτό εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στο εσωτερικό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.

Οι 1.400 μονάδες παραμένουν ως το βασικό ψυχολογικό στήριγμα της αγοράς, τυχόν διάσπαση των οποίων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, θα δοκιμάσει τις αντοχές των 1.380 – 1.360 μονάδων, ενόσω ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών ακολουθεί στις 1.339 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αύριο θα γίνει γνωστή η απόφαση του MSCI για την ένταξη ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list), με στόχο την αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά σε βάθος 12-24 μηνών.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αποκοπή μερίσματος σε μια σειρά εισηγμένων, κάτι το οποίο αναμφίβολα επιδρά στην ψυχολογία αλλά και στις αποφάσεις των traders.

Σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Noval και Trade Estates.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει το θετικό momentum της χθεσινής ημέρας, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,13% και τις 514 μονάδες. Στο Παρίσι, την ίδια στιγμή, ο δείκτης CAC 40 περιορίζεται κατά σχεδόν 0,7%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500, ο οποίος απέχει ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων, το ενδιαφέρον εστιάζει στη Nvidia, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη της Microsoft. Σήμερα, πάντως, η αγορά θα μείνει κλειστή λόγω αργίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Πότε πάνε… ταμείο στην ΕΤΕ, η επιστροφή της Ελλάκτωρ και το ραλι του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)