Skip to main content

Χρηματιστήριο – Πληροφορική: Ο μικρός «θησαυρός» των 312 εκατ. ευρώ

Ποια είναι η 8άδα των εισηγμένων, η οποία ψάχνει την ευκαιρία να λάμψει

Μπορεί το βλέμμα να πέφτει κατά κύριο λόγο στις «μεγάλες» του κλάδου Πληροφορικής/Τεχνολογίας, οι οποίες αναμφίβολα έχουν πρωταγωνιστήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο με τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις, όσο και με τα διαδοχικά εταιρικά deals, αλλά από πίσω ακολουθεί μια σειρά μικρότερων εισηγμένων, οι οποίες διεκδικούν το δικό τους μερίδιο σ’ αυτήν την τεράστια πίττα της εν εξελίξει ψηφιοποίησης.

Έτσι, για παράδειγμα, εκτός των «ισχυρών» Epsilon Net, Quest Συμμετοχών, Ideal, Entersoft, Austriacard και Profile, οι οποίες απολαμβάνουν μια συνδυαστική κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ, ο επενδυτής μπορεί να βρει ευκαιρίες, μεγάλες προοπτικές και κρυμμένες αξίες σε μια οκτάδα μικρότερων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν σωρευτική χρηματιστηριακή αξία άνω των 310 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στην ΕΝ.Α.

Αυτήν την στιγμή, συγκεκριμένα, στην Εναλλακτική Αγορά βρίσκονται οι Performance Technologies και Real Consulting, δύο πολλά υποσχόμενες εταιρείες Πληροφορικής, οι οποίες αποτιμώνται στα 97 και στα 84 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

H πρώτη «τρέχει» ένα ράλι +45% στο 2024 και +53% στο 12μηνο, ενώ η δεύτερη προσφέρει αποδόσεις +39% στο 2024 και +63% στο 12μηνο. Οι παραπάνω αξίες αντικατοπτρίζουν δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 20x για την Performance Technologies και στο 22x για την Real Consulting, την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης για τις μετοχές του κλάδου στις αναπτυσσόμενες αγορές ξεπερνά το 26x.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

Από εκεί και πέρα, στην ΕΝ.Α. υπάρχει και η μετοχή της Dotsoft, η οποία βρίσκεται στο Χρηματιστήριο μόλις μερικούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά έχει κατορθώσει να υπερδιπλασιάσει την αξία της μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα (σήμερα υπολογίζεται σε 31 εκατ. ευρώ), πετυχαίνοντας ράλι 135% από τις αρχές του 2024 και 160% από την εισαγωγή της στη Λεωφόρο Αθηνών.

Τι γίνεται στην Κύρια Αγορά

Όσον αφορά την Κύρια Αγορά, η μετοχή της Space Hellas, στην οποία η Alpha Bank έχει ποσοστό 19%, αξίζει 43 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 13% μέσα στο 2024 και 8% μέσα στο 12μηνο. Εντελώς αντίθετη είναι η πορεία της Q&R, η οποία παρά τη διόρθωση των τελευταίων δύο μηνών (-30% από τα υψηλά του 1,6 ευρώ), εξακολουθεί να καταγράφει ένα ράλι 88% από τις αρχές του 2024, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει μια αποτίμηση 30 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΙΛΥΔΑ, ταυτόχρονα, η οποία αξίζει σχεδόν 15 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, παρουσιάζει μια σταθερή άνοδο της τάξης του 20% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ βελτιωμένη κατά σχεδόν 10% αποδεικνύεται η κεφαλαιοποίηση της Logismos, η οποία πλέον ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. Τέλος, η μετοχή της CPI με αποτίμηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, είναι αμετάβλητη σε σχέση με τις αρχές του 2024.

Η χρηματιστηριακή αξία των μικρότερων εταιρειών Πληροφορικής – Τεχνολογίας

• Performance Technologies 97 εκατ. ευρώ
• Real Consulting 84 εκατ. ευρώ
• Space Hellas 43 εκατ. ευρώ
• Dotsoft 31 εκατ. ευρώ
• Q&R 30 εκατ. ευρώ
• ΙΛΥΔΑ 14 εκατ. ευρώ
• CPI 7 εκατ. ευρώ
• Logismos 6 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Το «μυστικό» ράλι της ΕΝ.Α. – Οι μετοχές με αποδόσεις άνω του 100%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)