Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστροφή της νευρικότητας, ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Nikos Libertas / SOOC

Στην περιοχή των 1.420 μονάδων παραμένει ο Γ.Δ.

Επιστρέφει η νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε σπασμωδικές κινήσεις, μην καταφέρνοντας να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική αβεβαιότητα, ενόσω η επενδυτική ορατότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην επιτρέποντας μεγάλα ρίσκα.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στον MSCI, ο οποίος αύριο θα ανακοινώσει την ένταξη ή μη του Χρηματιστηρίου σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για την αναβάθμιση σε αναπτυγμένες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο +0,01% και τις 1.422,45 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 0,1 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.420,37 έως 1.424,93 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 3,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν μικρές μεταβολές, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 1%. Από εκεί και πέρα, η Motor Oil ενισχύεται κοντά στα 25 ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί κατά τουλάχιστον 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην AS Company, η οποία κάνει άλμα στο +2,6%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,38% και τις 1.246 μονάδες, απέχοντας περίπου 8% από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1,03% και το 1,532 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώνεται στο -0,64% και τα 8,048 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,68% και τα 2,04 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,562 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 3.440 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 1% και προσπαθεί να επιστρέψει στα 25 ευρώ. Άνοδο κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Quest και Autohellas, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ανακάμπτει στα 19 ευρώ εν αναμονή των ανακοινώσεων για το deal. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οπισθοχωρεί κατά 1,3%. Μικρή πτώση κατά 0,7% σημειώνει και η μετοχή της Cenergy, η οποία πάντως διατηρείται άνω των 9 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 2.277 μονάδες), η μετοχή της Intralot προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +1,3% και το 1,11 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να έπεται στο +0,9% και τα 3,3 ευρώ. Κρι – Κρι, Πλαστικά Θράκης και Profile, από την πλευρά τους, διευρύνονται άνω του 1%, αλλά με χαμηλούς τζίρους. Στον αντίποδα, η μετοχή της Dimand οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό, δοκιμάζοντας τις στηρίξεις των 8 ευρώ (-1,3%).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,9 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

Νευρικότητα έως τις αρχές Ιουλίου

«Ανάσα» πήρε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.420 μονάδων, σ’ ένα πρώτο μαξιλαράκι – ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτόν τον τρόπο, έβαλε «φρένο» στο καθοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο είχε οδηγήσει τον βασικό δείκτη σε μια αναδίπλωση έως 6,5% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Το αν αυτή η ανοδική αντίδραση θα έχει και συνέχεια, μένει να φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο «μπελάς» της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο παραδοσιακά εχθρεύονται οι αγορές, θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρώπη.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και για τις 7 Ιουλίου (β’ γύρος). Έτσι, δεν αποκλείεται η τρέχουσα νευρικότητα να διατηρηθεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική ορατότητα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα στη Γηραιά Ήπειρο κι αυτό εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στο εσωτερικό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.

Οι 1.400 μονάδες παραμένουν ως το βασικό ψυχολογικό στήριγμα της αγοράς, τυχόν διάσπαση των οποίων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, θα δοκιμάσει τις αντοχές των 1.380 – 1.360 μονάδων, ενόσω ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών ακολουθεί στις 1.339 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αύριο θα γίνει γνωστή η απόφαση του MSCI για την ένταξη ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list), με στόχο την αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά σε βάθος 12-24 μηνών.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αποκοπή μερίσματος σε μια σειρά εισηγμένων, κάτι το οποίο αναμφίβολα επιδρά στην ψυχολογία αλλά και στις αποφάσεις των traders.

Σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Noval και Trade Estates.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, κλειστή η Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει το θετικό momentum της χθεσινής ημέρας, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,17% και τις 514 μονάδες. Στο Παρίσι, την ίδια στιγμή, ο δείκτης CAC 40 περιορίζεται κατά 0,3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500, ο οποίος απέχει ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων, το ενδιαφέρον εστιάζει στη Nvidia, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη της Microsoft. Σήμερα, πάντως, η αγορά θα μείνει κλειστή λόγω αργίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Πότε πάνε… ταμείο στην ΕΤΕ, η επιστροφή της Ελλάκτωρ και το ραλι του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)