Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χαμηλή η επενδυτική ορατότητα, κρίσιμη η αντοχή των 1.400 μονάδων

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης διαθέτει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας από τις 1.400 μονάδες

«Ανάσα» πήρε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.420 μονάδων, σ’ ένα πρώτο μαξιλαράκι – ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτόν τον τρόπο, έβαλε «φρένο» στο καθοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων, το οποίο είχε οδηγήσει τον βασικό δείκτη σε μια αναδίπλωση έως 6,5% σε σχέση με τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων.

Το αν αυτή η ανοδική αντίδραση θα έχει και συνέχεια, μένει να φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο «μπελάς» της πολιτικής αβεβαιότητας, τον οποίο παραδοσιακά εχθρεύονται οι αγορές, θα συνεχίσει να απασχολεί την Ευρώπη.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου (α’ γύρος) και για τις 7 Ιουλίου (β’ γύρος). Έτσι, δεν αποκλείεται η τρέχουσα νευρικότητα να διατηρηθεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν και γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική ορατότητα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα στη Γηραιά Ήπειρο κι αυτό εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στο εσωτερικό δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά.

Οι 1.400 μονάδες παραμένουν ως το βασικό ψυχολογικό στήριγμα της αγοράς, τυχόν διάσπαση των οποίων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, θα δοκιμάσει τις αντοχές των 1.380 – 1.360 μονάδων, ενόσω ο μέσος δείκτης των τελευταίων 200 ημερών ακολουθεί στις 1.339 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αύριο θα γίνει γνωστή η απόφαση του MSCI για την ένταξη ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίστα παρακολούθησης (watch list), με στόχο την αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά σε βάθος 12-24 μηνών.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η αποκοπή μερίσματος σε μια σειρά εισηγμένων, κάτι το οποίο αναμφίβολα επιδρά στην ψυχολογία αλλά και στις αποφάσεις των traders.

Σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Noval και Trade Estates.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ευρωπαϊκά futures δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη  συνεδρίαση, χάνοντας το θετικό momentum της χθεσινής ημέρας, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στον στόχο του 2% (στοιχεία Μαΐου).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά του S&P 500, ο οποίος απέχει ελάχιστα από το ορόσημο των 5.500 μονάδων, το ενδιαφέρον εστιάζει στη Nvidia, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη της Microsoft. Σήμερα, πάντως, η αγορά θα μείνει κλειστή λόγω αργίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Πότε πάνε… ταμείο στην ΕΤΕ, η επιστροφή της Ελλάκτωρ και το ραλι του ΑΔΜΗΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)